Erişilebilirlik

Almanya'dan Suudi Arabistan'a Tank Satışı Tehlikede


Suudi Arabistan'a tank satılmasına karşı çıkan Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel
Suudi Arabistan'a tank satılmasına karşı çıkan Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel
BERLİN- Dünyadaki askeri harcamalar, sürekli olarak artıyor. Birçok ülkede etkisini sürdüren ekonomik krizin silah satış ve alımını etkilemediği dikkati çekerken, neredeyse Soğuk Savaş dönemini aratmayacak çaptaki silahlanma yarışında ilk üç sırada yıllardır ABD, Rusya ve Almanya bulunuyor.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI raporlarına göre, dünyanın üçüncü büyük silah satıcısı Almanya'nın geçen 2013’de en fazla silah sattığı ülke, büyük bir ekonomik kriz yaşayan Yunanistan oldu. Almanya silah satışının yüzde 10'nu Yunanistan'a, yüzde 9’unu Güney Kore'ye ve yüzde 8'ini de İspanya'ya gerçekleştirdi. Almanya dünyanın birçok kriz bölgesinin de aralarında yer aldığı toplam 140 ülkeye askeri malzeme sattı.

Berlin böylece ekonomik krize rağmen silah ihracatını yüzde 30 civarında artırırken, Basra Körfezi ülkelerine yaptığı silah satışının hacmi 1,5 milyar Euro’yu geçti. Aralarında Bahreyn, Kuveyt, Umman, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin bulunduğu ülkeler arasında Almanya'dan en fazla silah satın alan ülke 635 milyon Euro ile Katar Emirliği.

Katar işkence olayları, kadın haklarına saygı gösterilmemesi, ifade özgürlüğünün kısıtlanması gibi nedenlerle insan hakları örgütleri tarafından çok sert bir şekilde eleştiriliyor. Almanya tarafından Suudi Arabistan'a yapılan silah ticareti de yıllardır eleştiri oklarının hedefinde.

Muhalefet ve kiliseler hükümeti otoriter Suudi rejimini güçlendirmek ve istikrarsız bir bölgeyi daha da istikrarsızlaştırmakla suçlarken, Suudi Arabistan, silah döşeme ekipmanı, silah dürbünü, sınırları güvence altına almak için donatım ve füzelerin kontrolü için yazılımları Almanya’dan tedarik ediyor.

Almanya’nın ihracat yasaları ‘çatışmaların yaşandığı kriz bölgelerine silahların satılmasını ve onaylanmasını’ açık bir şekilde yasaklıyor ve belirli kurallara bağlıyor. Nitekim bir Alman silah üreticisinin Suudi Arabistan’a silah ya da askerî malzeme ihraç edebilmesi için Alman Ekonomi Bakanlığı'ndan ihracat izni alması gerekiyor.

Ekonomi Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve kısmen diğer bakanlıklarla işbirliği içinde talebi inceliyor ve ardından Alman Federal Güvenlik Konseyi adlı üst kurum izin veriyor yada satışı yasaklıyor. Son yıllarda dış politik çıkarlar neden olarak tanımlanarak, Suudi Arabistan’a tank satışına da izin verilirken, 800 yeni Leopar tankı satın almak isteyen Suudi Arabistan'a Federal Hükümet’in satış için bu yıl izin vermeyeceği tahmin ediliyor.

Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel'in ‘otokratik ve insan haklarını hiçe sayan bir yönetim’ olarak tanımladığı Suudi Arabistan'a tank satılmasına karşı çıktığı ve gerekli izne imza atmayacağı belirtildi.
Gabriel’in genel başkanı olduğu Sosyal Demokrat Parti SPD, son seçimler öncesinde hükümete gelmeleri durumunda iç savaş yaşayan ülkeler ile ‘adaletsiz rejimlere’ silah satışını durduracaklarını açıklamıştı.

Seçim öncesindeki 2012’de yine Suudi Arabistan’ın Almanya’dan yüzlerce ‘Boxer’ tipi tank almak istediği ortaya çıkmış, konu Berlin’de sert tartışmalara yol açmış ve satış muhalefetin baskısı ile adeta son anda durdurulmuştu.
Alman hükümetinin geçen yıl tüm eleştirilere rağmen Suudi Arabistan'a 400 milyon Euro değerinde silah satılmasına onay verdiği tahmin ediliyor. Kesin rakam silah satışları ile ilgili tüm istişare ve protokoller gizli tutulduğu için bilinmiyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG