Erişilebilirlik

Merkel'den 'Barış Süreci' Vurgusu


Türkiye'nin Suriye’de IŞİD'e, Kuzey Irak’ta da PKK'ya karşı başlattığı operasyonlar Alman siyasetçiler arasında değişik tepkilere neden olurken, medyada da yorumların ana konusu haline geldi. Federal Başbakanlıktan bugün yapılan açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Merkel’i telefonla arayarak Suruç saldırısı sonrasında yaşananlarla ilgili bilgilendirdiği, Merkel’in Almanya’nın terörle mücadele de Türkiye’ye destek ve dayanışma içinde olduğunu söylediği, aynı zamanda ‘Bütün zorluklara rağmen barış süreci sona erdirilmemeli, aksine devam ettirilmeli’ dediği ifade edildi.

Federal Hükümet Sözcü Yardımcısı Georg Streiter Berlin’de yaptığı açıklamada, Merkel’in terör saldırılarında hayatını kaybedenlere duyduğu üzüntüyü dile getirdiğini belirtti ve mevkiidaşına terörle mücadelede alınan tedbirler ile uygulamalar arasındaki dengenin sağlanmasını hatırlattığını duyurdu. Merkel tatil için Berlin’den ayrılmış, Cuma günü Bayreuth kentindeki Richard Wagner Müzik Festivali’ne gitmişti. Merkel-Davutoğlu telefon konuşmasının buradan gerçekleştiği tahmin ediliyor.

Türkiye'de ordunun IŞİD hedeflerine düzenlediği hava operasyonu Berlin’deki siyasetçiler tarafından genelde destek görürken, PKK hedeflerine yönelik operasyonlar ise kabul görmedi. Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ‘Türkiye’nin IŞİD terörüne karşı harekete geçmesi ve bu barbar teröre karşı durması önemli’ diyerek IŞİD'e karşı başlatılan harekâta destek çıkarken, eş zamanlı PKK'ya yönelik operasyonu eleştirdi. Bakan ‘Türkiye'nin IŞİD'e karşı kendini savunma hakkı ne kadar doğruysa, PKK'yla başlattığı barış yolunu terk etmemesi de aynı ölçüde önemli’ şeklinde konuştu. Von der Leyen’in Cuma günü yaptığı ilk açıklamada Suriye'deki IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırıları nedeniyle Türkiye'yi övmesine karşın, Kuzey Irak'taki PKK kamplarının vurulmasına değinmemesi, hükümet ortağı SPD ve muhalefet tarafından sert ifadelerle eleştirilmişti.

Nitekim Sol Parti Federal Milletvekili ve dış politika sözcüsü Sevim Dağdelen, ‘Ursula von der Leyen'in Türk hükümetinin aldatma manevrasının etkisi altında kaldığını’ söylemişti. Berlin’de yapılan yorumlarda Bakan Leyen’in bugünkü açıklamasının kendine yönelik eleştirilere tepki olduğu ifade edildi.

Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir ise, Türkiye’nin IŞİD'le birlikte Kürt güçlerinin de hedef almasını bir hata olarak tanımladı ve barış sürecinin devamı konusunda Alman hükümetini Ankara’ya karşı girişimde bulunmaya çağırdı. Cem Özdemir, Kürtlerin zayıflatılmasının IŞİD’in işine geleceğini savunarak, ‘Almanya'nın bunu açık bir dille NATO partnerine söylemesi gerekiyor” dedi.

Konu Alman basınında da ele alınmaya devam ediliyor. Birinci Televizyon Kanalı ARD’de akşam haberlerinde yapılan haber yorumda, Ankara’nın Suruç suikastı sonrasında başlattığı operasyonlar ile iki cephede savaş kararı aldığı, PKK hedeflerine yönelik bombardmanın 2013’den bu yana süren ateşkesin sonu olarak görüldüğü ve örgütün Türk asker ve polislerine karşı saldırılarına yeniden başladığı bildirildi.

Frankfurter Rundschau gazetesi Türkiye'nin IŞİD'e karşı başlattığı hava harekâtı ile dikkati başka yöne çekmek istediğini ve esas amacının PKK’ya yönelik askeri operasyon olduğunu öne sürdü. Bild am Sonntag’da ‘Erdoğan neden aniden İŞİD'e savaş açtı?’ başlığıyla verilen haberde görüş bildiren Alman terör uzmanı Peter Neumann, IŞİD'e yönelik saldırıların terör örgütü tarafından karşılık bulacağını ve radikal İslamcıların Türkiye'den intikam alacaklarını öne sürdü.

Öte yandan Federal Dışişleri Bakanlığı Türkiye'ye seyahat edecek Alman turistleri Suriye ve Irak sınır bölgelerine gitmemeleri konusunda uyararak, ‘riskli bölgeler’ olarak tanımladığı bölgelere seyahat edilmemesi tavsiyesinde bulundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG