Erişilebilirlik

Almanya'dan Kürtler'e Büyük Silah Yardımı


Başbakan Angela Merkel Alman parlamentosunda düzenlenen Irak oturumunda konuşurken
Başbakan Angela Merkel Alman parlamentosunda düzenlenen Irak oturumunda konuşurken

Almanya toplamı 70 milyon Euro değerinde 4 bin tüfek, otomatik tabanca 1,5 milyon mermi, 20 milan tanksavar sistemi, 300 tanksavar füze, 100 bazuka, 5 bin el bombası ve 50 askeri araç gönderiyor

BERLİN- Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kuzey Irak’ta İslam Devleti İŞİD adlı terör örgütüne karşı savaşan Kürtlere silah yardımı kararının Hristiyanlar ve Ezidiler'e yönelik katliamı önleyebilmek amacıyla çok titiz bir çalışma sonucunda alındığını açıkladı.

Hükümetin Pazar günü askeri teçhizat listesini kararlaştırmasından sonra, Federal Meclis’te konuyla ilgili özel oturumda konuşan Merkel, Peşmerge güçlerinin İŞİD'e karşı direnebilmek için acilen uygun askeri malzemeye ihtiyaçları olduğunu, Almanya’nın bu kapsamda sınırlı sayıda silah göndermek için yeterli haklı gerekçeleri olduğunu söyledi.

Bölgede katliama maruz kalanlar için saygı duruşu ile başlayan oturumda konuşan Merkel, önlem alınmazsa İslam Devleti örgütüne mensup teröristlerin Almanya için de tehlike oluşturacaklarını bildirdi ve gönderilecek silahların Peşmerge dışında başka grupların eline geçmemesi için Irak yönetimi ile sıkı işbirliği yapılacağını duyurdu.

Almanya Peşmerge güçlerine toplamı 70 milyon Euro değerinde olmak üzere, 4 bin asker için G3 piyade tüfeği, 1 milyon mermi, 4 bin P1 tipi tabanca, 500 bin mermi, 20 milan tanksavar sistemi ve 300 tanksavar füze, 100 bazuka, 5 bin el bombası, 50 askeri araç göndermeyi planlıyor.

Sevkiyatın önümüzdeki haftalarda başlaması planlanırken, Peşmerge temsilcilerinin tanksavar eğitimi için Almanya’ya gelerek eğitim alacakları da açıklandı.

Bu arada Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier yollanacak silahların Peşmerge tarafından ileride Kürt devleti kurulması doğrultusunda kendi emelleri için kullanma tehlikesi bulunduğunu söyledi. Muhtemel bir Kürt devletinin kendisini endişelendirdiğini açıklayan Alman bakan, bölgenin daha da istikrarsızlaşacağını, bunun da ‘yeni sınırlar ve yeni savaşlar’ anlamına geleceğini belirtti.

Savunma Bakanı Ursula von der Leyen Kürt yönetimine, verilecek silahların PKK gibi başka gruplara gitmemesi konusunda güvendiklerini söyledi. Merkel’in hükümet açıklaması sonrasında Federal Meclis’te yapılan oylamada silah ve mühimmat gönderilmesi hükümetteki Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti SPD’nin oylarıyla büyük bir çoğunlukla onaylandı. Hayır oyu kullanan Yeşiller ve Sol Parti ise silah vermek yerine, sorunun çözümü için bölgede Birleşmiş Milletler gözetiminde uluslararası hukuk düzeninin tekrar tesis edilmesi gerektiğini açıkladı.

Hükümet yetkilileri daha önce, silah yardımı için Meclis'ten yetki gerekmediğini, oylamanın sembolik bir nitelik taşıdığını bildirmişti. Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre Alman halkının yüzde 82'si Almanya'nın Peşmergelere silah yardımına karşı çıkarken, destek verenlerin oranı sadece yüzde 18.

Öte yandan iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Maassen, İŞİD saflarında savaştıktan sonra Almanya’ya dönmeyi planlayanların iç güvenlik için tehlike oluşturacağını ve terör saldırısında bulunmalarından endişe ettiklerini açıkladı.

‘Cihat’ adına İŞİD’e katılmak için Avrupa’dan gidenlerin çoğunun Türkiye üzerinden geçiş yaptığını öne süren Maassen, Almanya’dan İŞİD’e 400’un üzerinde katılım olduğunu, bunların içinden en az 25 kişinin ülkeye geri döndüğünü açıkladı. Anayasayı Koruma Örgütü’ne göre Alman cihatçılardan en az 5’i Irak ve Suriye’de intihar eylemlerine karıştı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG