Erişilebilirlik

Almanya'dan Bağımsızlık Referandumuna Tepkiler


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Irak’tan ayrılmayı öngören bağımsızlık referandumu Almanya tarafından da olumsuz değerlendirildi. Referandumunu eleştiren ve ‘endişe verici bir gelişme’ olarak tanımlayan Federal Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Mesud Barzani'nin bu kararıyla bölgede tansiyonun daha da yükselmesine neden olabileceği uyarısında bulundu. Barzani yönetiminin yapılan uluslararası tüm çağrı ve uyarılara rağmen referanduma gitmesini doğru bulmadığını belirten Gabriel, "Gerginliği tırmandırıcı davranışlar ve özellikle tek taraflı bağiımsızlık adımları konusunda uyarıyorum" diyerek, Erbil ile Bağdat arasındaki sorun teşkil edebilecek alanların diyalogla ve komşu ülkelerin katkılarıyla çözülebileceğini açıkladı.Gabriel, "Referandum kime ait olduğu tartışılan bölgeler için hukuki sonuç doğurmayacak" ifadesini de kullandı.

Berlin’den geçen aylarda konuyla ilgili hemen tüm açıklamalarda, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin tek yanlı referanduma gitme kararını eleştirilerek, Almanya’nın Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduğu bildirildi. Başbakan Angela Merkel’in sözcüsü, Irak merkezi hükümetinin onayı olmadan böyle bir şey yapılmasının durumu daha da kötüleştireceğini, bu nedenle Almanya’nın tüm taraflara diyalog çağrısında bulunduğunu aktarmıştı.

Başbakan Merkel Haziran ayında yapılan G20 Zirvesi’nde, terörle mücadele ve Kuzey Irak’ta Peşmerge güçlerinin desteklenmesiyle bağlantılı olarak "Bağımsız bir Kürdistan’dan yana olup olmadığı" sorusuna "Irak’ın bütünlüğü içerisinde Kürt bölgesinden yana" olduğunu cevabını vermişti. Merkel daha önce Ocak ayında, Irak Başbakanı Haydar el Ebadi ile Berlin'de yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Kürtlerin Irak'tan ayrılmasını kesin dille ret etmişti. Almanya'nın Kürt bölgelerini Irak devletinin bir parçası olarak gördüğünü ve Kürtleri Irak devletinin bir parçası olarak desteklediklerini söyleyen Merkel, "Bunu peşmergeye ve Kürtlere verdiğimiz destekte her fırsatta tekrarladık. Almanya IŞİD'e karşı savaşta Kürtler'e destek vermeyi sürdürmek istemektedir," demişti.

Berlin’de yapılan yorumlarda, Türkiye ve İran’ın Kuzey Irak'taki referanduma tepki göstermeleri ve silahlı müdahalede bulunmaları durumunda gerginliğin Almanya’ya da sıçrayabileceği ve ülkede yaşayan Kürt kökenli göçmenlerin gösteriler düzenleyebileceği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG