Erişilebilirlik

Almanya ABD'nin Suriye'ye Asker Gönderme Talebini Reddetti


Alman hükümeti, ABD’ye destek amacıyla Suriye’ye askeri kara birliği gönderilmesinin söz konusu olmadığını açıkladı.

Başkan Donald Trump’ın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, geçen Cuma günü Berlin’de Alman hükümet temsilcileriyle bir araya gelmiş ve Almanya'dan destek beklediklerini söylediğini belirtmişti.

Konuyla ilgili bugün Başbakan Angela Merkel adına bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, "Almanya, Suriye’deki angajmanı kapsamında IŞİD’e karşı mevcut önlemlere ek bir katkı düşünmüyor. Konuyla ilgili Federal Meclis tarafından onaylanan tezkere, aynı zamanda kara birliğinin gönderilmeyeceğini belirliyor. Tezkerenin süresi de 31 Ekim’de sona eriyor" dedi.

Almanya’nın Suriye’deki iç savaş kapsamında oluşturulan uluslararası koalisyona başından bu yana üye olduğunu hatırlatan sözcü, "IŞİD tehlikesi hala sürüyor. Müttefiklerimizle birlikte ve özellikle Amerikalı ortaklarımızla bölgedeki çalışmalarımızı nasıl daha iyi sürdürebileceğimizi görüşüyoruz. Bu kapsamda istikrara kavuşmak için bir dizi başka ve yeni askeri ve sivil imkanı da ele alıyoruz" şeklinde konuştu.

Alman ordusu koalisyona 6 Tornado keşif uçağı, Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle’ü korumak için bir firkateyn ve bir yakıt ikmal uçağından sorumlu bin 200 personelle destek sağlıyor. Söz konusu birliğin görev süresi 31 Ekim’de sona eriyor ancak uzatılması için tezkerenin yeniden oylanarak onay alması gerekiyor. Geçen sene tezkereye 'evet' diyen koalisyon ortağı SPD ve muhalefetteki Yeşiller şimdiden bu kez karşı oy kullanacaklarını açıkladığı için, görev süresinin uzatılmayacağı ve askerlerin geri çekileceği tahminleri yapılıyor.

Öte yandan, ABD’nin, IŞİD’e karşı Suriye’de sürdürülen mücadelede Alman kara kuvvetlerinin destek isteği konusunda Başbakan Angela Merkel’le partisi CDU Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrnbauer arasında fikir ayrılığı oluştu. Merkel’in bugün sözcüsü üzerinden yaptırdığı açıklamada olduğu gibi, kara birliği gönderilmesine karşı olduğu öğrenilirken, CDU lideri böyle bir teklife prensipte açık olduğunu ifade etti.

"Eğer şartlar gerektirirse, Suriye’deki angajmanımızı genişletmeyi düşünmeliyiz" diyen Kramp-Karrenbauer, kara birliğinin gönderilmesinin Almanya açısından "yeni ve büyük bir adım" olacağını ifade etti ve "böyle bir karar öncesinde Alman halkına Suriye’deki varlığımızın, ABD’nin değil, her şeyden önce kendi güvenliğimiz için gerekli olduğunu anlatmamız şart" diye konuştu.

Cuma günü Berlin’i ziyaret eden ve hükümet temsilcileriyle bir araya gelen ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Almanya’dan Suriye’ye kara askeri göndermesi talebinde bulunmuş ve Alman askerlerin Suriye’de YPG/PYD kontrolündeki SDG’ye eğitim, lojistik ve teknik destek vermesini istemişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG