Erişilebilirlik

Almanya'dan 2030'da Dev Otomotiv Adımı


Volkswagen unveils the BUDD-e electric and connected car during a keynote address at CES International, Jan. 5, 2016, in Las Vegas.
Volkswagen unveils the BUDD-e electric and connected car during a keynote address at CES International, Jan. 5, 2016, in Las Vegas.

Federal hükümet bu tarihten sonra Almanya’da caddelere çıkan tüm otomobillerin sıfır emisyon değerine sahip olmasının planlandığını doğruladı. Bu açıklama yeni benzinli otomobil üretimine izin verilmeyeceği ve 2030 yılından sonra sıfır model araç almak isteyenlerin elektrikli araç almak zorunda kalacakları olarak yorumlanırken, henüz konuyla ilgili bir kararname yayınlamış değil.

Bunun nedeni ise seçmenleri kızdırmamak; benzinli ve dizelle işleyen otomobillerin 2030 sonrası resmen yasaklanmasının gelecek yılsonbaharındaki seçimden hemen sonra yapılacağı tahmin ediliyor. Elektrikli otomobillerin zorunlu hale getirilmesi karbon dioksite karşı sürdürülen savaşla gerekçelendiriliyor.

Karbondioksit salımı konusunda bir dizi radikal kararlar alan Alman hükümeti, 2050 yılına gelindiğinde ülkedeki karbondioksit emisyonunun yüzde 90 oranında azaltılmasını amaçlıyor. Kamuoyunda bu bağlamda kızgınlık ve hayal kırıklığı yaratan bir olay, Wolkswagen başta olmak üzere Alman otomobil devlerinin emisyon ölçüm testlerini yanıltmak için yıllardır yasa dışı yazılım kullanarak karbondioksit salımını azaltan değil, aksine arttıran motorlar üretmesinin ortaya çıkması oldu.

Buna rağmen şu an itibarıyla elektirikli araçlara itibar, sağlanan teşviğe rağmen oldukça az durumda. Almanya’da 130 bin hibrit ve 25 bin tamamen elektrikli otomobil kullanılırken, 30 milyon benzinli ve 14 milyon 500 bin dizel otomobil trafiğe kayıtlı durumda. 2020’ye kadar toplam 1 milyon elektrikli aracın caddelerde olmasını hedefleyen hükümet, elektrikli araç alanlara 4 bin Euro ve hibrid araç alanlara ise 3 bin Euro teşvik sağlıyor. Söz konusu teşvik için toplamda 300 bin araç hesaplanarak 1 milyar 200 milyon Euroluk kaynak ayrıldı.

Elektrikli araçlara ilgilinin düşük kalması, otomobil üreticilerini hayal kırıklığına uğratıyor. Alman otomobil sektörü elektirikli motor üretiminde ABD, Japon ve Çinli üreticilere göre çok geride. Bu bağlamda son dönemde atağa geçen BMW’nin Avrupa pazarında elektrikli otomobil üretme konusunda artık söz sahibi olmaya başladığı, Daimler’in yeni elektrikli şasi mimarisi üzerinde çalıştığı, Volkswagen’in ise emisyon skandalından sonra kendini aklamak için yeni elektrikli konseptler hazırladığı biliniyor.

Piyasadaki elektrikli otomobillerin akülerinin ağır ve pahalı, menzillerinin kısa, şarj edilmesi ise uzun zaman alması tüketicilerin şikayetine neden oluyor. Alman markalarının şu anda piyasada 25 elektrikli otomobil modeli var. Önümüzdeki yıl en az 10 modelin daha üretimine başlanacağı tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG