Erişilebilirlik

Almanya’daki Türklerin Oy Kullanma Oranı Yüzde 48 Oldu


Anayasa değişikliği referandumu için yurtdışında oy verme işlemi tamamlandı. 27 Mart’ta başlayıp dün sona eren oylamada 57 ülkeden toplam 1 milyon 396 bin 697 yurtdışı seçmen oyunu kullandı.

Türklerin en yoğun yaşadığı ülke olan Almanya'da seçmen konumundaki 1 milyon 430 bin 127 Türk vatandaşının yüzde 48,73'ü oy kullandı. Konuyla ilgili verilere göre, Almanya‘daki vatandaşların yüzde 46,2'si ülkede 13 merkezde kurulan sandıklarda, yüzde 2,52’si de gümrük kapılarında oyunu kullandı. 1 Kasım seçimlerinde Almanya’da sandığa giden Türk vatandaşlarının oranı yüzde 40,8 olarak kaydedilmişti. Referandum için oy verme işleminin başlamasından önce yapılan bazı tahminlerde, katılımın yüzde 60’ı bulacağından yola çıkılıyordu. Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, ülkede seçmen konumundaki her iki Türk vatandaşından birinin, uzak mesafeler gibi zorluklara rağmen oy kullandığını ve bu sayının vatandaşların Türkiye’nin geleceği konusunda çok duyarlı olduğunu gösterdiğini savunuyor.

Seçmenlerin istedikleri başkonsolosluklarda oylarını kullanabilmelerine ilişkin yapılan düzenleme katılımın rekor düzeye ulaşmasında önemli bir etken olarak değerlendiriliyor. Almanya’dakireferanduma katılımla ilgili dikkat çeken bir sayı ise, ülke siyasetinin kalbinin attığı başkent Berlin’de oy verenlerin oranının yüzde 43,35 ile diğer merkezlerin altında kalması. En yüksek katılım ise yüzde 67,42 ile Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Essen’de tespit edildi. Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, bunu Berlin’de yaşayan Türklerin kendilerini diğer eyaletlerdekilerden daha fazla Almanya ile benimsemeleri teziyle açıklıyor.

Bu arada Türk diplomatik yetkililer, Almanya'daki oy verme işlemlerinin olaysız ve barışçıl şekilde sona erdiğini, bir kaç ferdi hile olayının dışında bir sorun yaşanmadığını doğruladılar. Gökay Sofuoğlu, referandum öncesinde Alman kamuoyunda oy verme süreci ile bağlantılı, olay çıkacağı yönündeki kuşkuların gerçek olmamasını çok olumlu bir gelişme şeklinde tanımlıyor.

Almanya‘da kullanılan oylar, THY'den kiralanan üç uçakla yarın mühürlü torbalara doldurularak, aynı gün içinde doğrudan Ankara'ya götürülecek. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının sınır kapılarında oy verme işlemi ise önümüzdeki 16 Nisan Pazar günü akşam saat 17.00'ye kadar devam edecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG