Erişilebilirlik

Türkler Yeni Alman Cumhurbaşkanından Kaygılı


Gauck’a karşı çekinceleri olduğunu belirten Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya, 'Müslüman göçmenlerin ümidi yeni Cumhurbaşkanının da bir önceki gibi toplumu kucaklayıcı olmasıdır' diyor

Joachim Gauck’un Almanya’nın 11’inci Cumhurbaşkanı seçilmesinin yankıları sürüyor. Christian Wulff’un istifa etmesinden tam bir ay sonra Almanya'nın yeni Cumhurbaşkanı seçilen Joachim Gauck görevine Cumhurbaşkanlığı Sarayı Belleveu’ye gelerek bugün başladı. Gauck için 23 Mart Cuma günü Federal Meclis'de yemin töreni düzenlenecek. 1240 üyeli Federal Seçiciler Kurulu tarafından dün ilk turda seçilen 72 yaşındaki Joachim Gauck, 5 yıl görev yapacak.

Gauck, Cumhurbaşkanı olarak Alman televizyonuna verdiği ilk demeçte, selefi Christian Wulff gibi Almanya'daki İslamiyet konusuna büyük önem verdiğini ve Wulff'un çizgisinin sürmesini istediğini açıkladı. Wulff'un, ‘İslam Almanya'ya aittir’ şeklindeki sözleri hakkında ne düşündüğü sorulan Gauck, uyum ve dinlerin diyaloğu konularına çok önem verdiğini ve ‘Wulff’un çizgisinin sürmesini arzuladığını’ söyledi. Berlin’deki siyasi gözlemciler, Gauck’un Cuma günkü yemin töreni sonrasında yapacağı konuşmada bu konuya da ağırlık vereceği tahmin ediyor.

Bu arada Gauck başka bir televizyon kanalına verdiği demeçte, Almanya’da yaşayan göçmenlerin sürekli olarak kendi kökenlerini savunmak zorunda kalmasının da doğru olmadığını söyledi. Yeni Cumhurbaşkanı göreve geldikten sonra verdiği bu sıcak mesajlara rağmen, Almanya'da yaşayan Türk kökenliler arasında kaygıyla karşılanan bir isim. Gauck, ‘Almanya kendini yok ediyor’ adlı kitabı ile Müslümanları ve Türkleri eleştiren Almanya Merkez Bankası eski yönetim kurulu üyesi Thilo Sarrazin’e daha önce destek veren açıklamalar yapmıştı.

Gauck’a karşı çekinceleri olduğunu belirten Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya, 'Müslüman göçmenlerin ümidi yeni Cumhurbaşkanının da bir önceki gibi toplumu kucaklayıcı olmasıdır' şeklinde görüş belirtti. Gauck’un sağ popülist Thilo Sarrazin’e 'cesur olduğunu' söylediğini hatırlatan Sol Parti Berlin eyalet milletvekili Hakan Taş, yeni açıklamalarına rağmen Gauck'un göçmenler açısından iyi bir seçim olmadığı görüşünde.

Bir önceki Cumhurbaşkanı Wulff Türkler’e yakın tutumu ile tanınıyordu. ‘İslam Almanya’ya aittir’ sözleri ile göçmenlerin sempatisini kazanan Wulff, Hıristiyan Demokrat Parti üyesi olup Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini destekleyen tek üst düzey isimdi.

XS
SM
MD
LG