Erişilebilirlik

Almanya'daki Türkler Yeni Hükümetten Ne Bekliyor?


Almanya'daki Türkler Yeni Hükümetten Ne Bekliyor?
Almanya'daki Türkler Yeni Hükümetten Ne Bekliyor?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabineyi açıklamasının ardından 61'nci hükümetteki bakanların görev alanları da belli oldu. Buna göre Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a yurtdışında yaşayan Türklerin sorunlarını gündeme alan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bağlandı. Yurt dışında yaşayan Türklerle ilgili faaliyetleri bünyesinde toplayan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı 2010’un Ocak ayında kurulmuştu. Bekir Bozdağ’ın yurtdışındaki Türklerin konularıyla bağlantılı olarak özel masaları olan Dışişleri, İçişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Eğitim, Maliye ve Milli Savunma bakanlıkları ile koordinatörlük görevini de sürdürmesi bekleniyor.

Almanya’da 200’ün üzerinde Türk dernek ve kuruluşun üst çatı örgütü olan Almanya Türk Toplumu’nun Başkanı Kenan Kolat, yeni hükümetin ve konuyla ilgili bakanın yurt dışında lobicilik çalışmalarını güçlendirmesini beklediğini ve bundan önceki dönemde atılan adımların sonuçlandırılmasını umduğunu açıkladı.

Bu yıl Almanya’ya Türk işçi göçünün 50'nci yılı olduğunu anımsatan Kenan Kolat, yurt dışında yaşayan Türklerin Türkiye’ye olan bağlantılarının sürdüğünü, bu yüzden sorunlarının daha ciddi bir şekilde ele alınmasını beklediklerini de söyledi.

Bu arada yeni hükümet listesi ve kabinede yer alan bakanlarla ilgili Alman medyasında çıkan haberlerde, Başbakan Erdoğan’ın Avrupa Birliği Bakanlığı kurması ön plana çıktı. Yeni kurulan bakanlıklardan olan AB Bakanlığı'na önceki hükümette AB'den sorumlu Devlet Bakanı ve Başmüzakereci olan İstanbul Milletvekili Egemen Bağış'ın getirildiğini aktaran basın, bakanlığı 3'ncü Erdoğan hükümetinin AB ile ilişkilere daha fazla önem vermeye niyetli olmasının işareti olarak yorumladı. Öte yandan konuyla ilgili haberlerde kabinede sadece bir kadının yer aldığına ve Fatma Şahin’in Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olduğuna dikkat çekildi.

XS
SM
MD
LG