Erişilebilirlik

Almanya'daki Türkler ve Müslümanlar Kaygılı


Almanya'da göçmenlerin sayısının 2014 yılında 10 milyon 9 yüzbin kişiye ulaşarak rekor seviyeye çıktığı bildirildi. Ülkede 80 milyonluk nüfusun, beşte birinin göçmen geçmişi bulunuyor. Göçmenlerin yarısına yakın bir bölümünü ise Müslüman ülkelerden gelenler oluşturuyor. Ancak ülke çapında yükselen İslamofobi dalgası ve yabancı düşmanlığı, burada yaşayan Müslümanlar'ın ve Türkler'in endişelerini arttırıyor. Siyasette popülist söylemlerin ön plana çıkmasına paralel olarak, İslam karşıtı PEGİDA hareketinin eylemlerini sürdürmesi tedirginliği daha da arttırıyor.

İslamofobi’nin günlük yaşama somut yansıması ise camilere ve Müslümanlar’a ait binalara yönelik saldırılardaki artış. Federal hükümet yetkilileri 2015'in ilk altı ayında camilere ve Müslümanlar’a ait diğer binalara 23 saldırının düzenlendiğini,bu sürede İslam düşmanlığı içeren 64 gösteri yapıldığını açıkladı. Saldırıların aynı şekilde devam etmesi ve şimdiye kadar bildirilmeyen olayların ortaya çıkması durumunda Müslümanlar’a ait binalara yapılan saldırıların 2014 yılındaki toplam 45 saldırıyı geçebileceği kaydedildi.

Yapılan analizlerde Selefiler ve IŞİD gibi aşırı İslamcı grupların artan faaliyetlerinin ülkede yaşayan ve ülkeye gelen Müslüman göçmenler konusundaki endişeleri tetiklediği ve ırkçı ve İslamofobik saldırılara zemin hazırladığı belirtiliyor. Hıristiyan Demokratik Birlik Partisi Federal Milletvekili Cemile Yusuf da saldırıların artmasının bir nedeninin, IŞİD’in gaddar eylemlerinin tüm Müslümanlara mal edilerek bu dinin mensuplarına öfke duyulması olduğu görüşünde.

Bu arada Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi ve polis sendikası GdP Müslümanlara yapılan saldırıların tescil edilmesinde “İslam düşmanlığı” başlığının da kullanılmasını talep ettiler. Müslümanlara yapılan saldırıların sayıları özel olarak kayıt altına alınmadığı için suçların gerçek boyutunun karanlıkta kaldığını söyleyen Birlik Partileri Meclis Grubu Uyum Politikaları Sorumlusu Cemile Yusuf, Yahudi düşmanlığı suçlarının sayıldığına dikkati çekerek, bunun Müslümanlara karşı işlenen suçlarda da mümkün olması gerektiğini açıkladı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:20 0:00

AB üyesi 28 ülkeden sadece 6'sı İslam düşmanı saldırıları kayıtlara geçiriyor. Bazı ülkeler İslam düşmanı saldırıları, Hıristiyan, Yahudi, eşcinsel ya da azınlıklara yönelik diğer nefret saldırılarıyla aynı tutuyor. Alman iç istihbarat birimi Anayasayı Koruma Teşkilatı son yıllık raporunda, aşırı sağcıların giderek İslam düşmanlığını İslamofobik saldırılarla kışkırtma eğiliminde olduğunu belirterek, Müslümanlara saldırı kayıtlarının ayrı tutulması yönündeki tartışmaları yeniden alevlendirmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG