Erişilebilirlik

Almanya’daki Türkler Sandık Başında


Türkiye’de 1 Kasım 2015 Pazar günü yapılacak 26. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri için gümrüklerde ve Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, İsviçre ve KKTC’deki yurt dışı temsilciliklerde oy kullanma işlemi bugün başladı.

Yurt dışındaki seçim süreci 25 Ekim Pazar günü sona erecek, gümrüklerde ise 1 Kasım’a kadar oy verilebilecek. Yurtdışında 2 milyon 880 bin 599 seçmen bulunuyor. Bu seçmenlerin 1 milyon 411 bin 198’i Almanya’da yaşıyor. 7 Haziran seçimlerinde Almanya'da 482 bin 530 kişi oy kullanmıştı. Almanya'da oy kullanma hakkına sahip olan ve ismi YSK seçmen listelerinde yer alan Türk vatandaşları, 13 Başkonsolosluk ile onların belirlediği merkezlere giderek oylarını kullanabileceklar. Bunlardan dokuzu Başkonsolosluk binaları, fiziki koşulları uygun olmayan dört başkonsolosluk ise kiraladıkları binalarda vatandaşların oy vermelelerine imkan sunuyor.

7 Haziran seçimlerindeki gibi bu kez de randevu sistemi yok, geçen yıl Cumhurbaşkanlığı seçiminde büyük kaosa ve tepkilere neden olan randevu ile oy vermenin 7 Haziran seçimleri için kaldırılmasından sonra, oy vermek isteyenler önümüzdeki 18 gün boyunca hafta sonları da dahil 10.00-19.00 saatleri arasında oy kullanabilecek.

Almanya'da yaklaşık üç milyon Türkiye kökenli göçmen yaşıyor, bu nedenle Türkiye seçimleri Almanya'da doğal olarak büyük yankı buluyor ve seçim heyecanı yoğun olarak hissediliyor. Ancak Türklerin seçimle bu kadar yakından ilgilenmesinin nedeni salt nüfus yoğunluğu değil, AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş gibi parti liderlerinin geçen günlerde art arda Almanya'ya gelerek, düzenledikleri mitinglerle buradaki vatandaşlardan oy istemeleri heyecanı daha da arttırdı. Berlin Başkonsolosluğu’nda oy kullananlar yurt dışındaki vatandaşların artık seçme hakkının olmasından çok memnunlar.

Türk seçmelerin oy kullanma süreci ve parti liderlerlerin Almanya'da seçim mitingileri düzenlemeleri ilgili Alman siyasi çevrelerden şu ana kadar olumsuz bir tepki gelmiş değil. 7 Haziran seçimleri öncesinde Türkiye’deki siyasi gerilimin buraya taşınmasını sakıncalı gören çok sayıda açıklama yapılmıştı. Anlaşılan konuya kuşkuyla yaklaşan Alman siyasetçiler Türklerin Almanya’da 14 ay içinde üçüncü kez sandık başına gitmesine artık alıştı.

Bu arada seçimlerde oyların güvenliğini sağlamak için Yüksek Seçim Kurulu, devlet memurlarından oluşan sandık kurulu üyelerini Almanya’daki oy merkezlerinde görevlendirmiş durumda. Ayrıca partilerin temsilcileri de sandık kurullarında yer alabiliyor. Oylar kullanılıp akşam sandıklar kapatıldıktan sonra anahtarları sadece başkonsolos ve parti temsillerinde olan bir odadaki mühürlü çuvallar kilitleniyor. Biri olmadan diğerleri kapıyı açamıyor. 25 Ekim akşamına kadar bu şekilde korunacak oylar daha sonra da uçakla Türkiye'ye taşınacak ve Ankara’da 1 Kasım akşamı diğer oylarla birlikte sayılacak.

7 Haziran seçimlerinde Almanya’daki seçmenlerin tercihleri Türkiye’deki sonuçlara göre büyük farklılık göstermişti. Seçimlerde AKP yüzde 53,6, HDP 17,5, CHP yüzde 15,9 ve MHP‘de yüzde 9,7 oranında oy almıştı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:13 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG