Erişilebilirlik

Almanya'daki Türk Örgütünde Değişim


İstifa eden Alman Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat
İstifa eden Alman Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat
BERLİN- ‘Almanya Türkleri’ 1960 ve sonrasında iş bulmak ve yeni bir yaşam kurmak için geldikleri Almanya'da günümüze dek sayıları katlanarak yaşamlarını sürdürüyor ve şu anda neredeyse dördüncü nesile ulaşmış durumdalar.

Eskiden ‘Alamancı’ olarak bilinen, şimdilerde sayıları üç milyonu bulan ve sosyologlar tarafından Türkiye kökenli göçmenler olarak tanımlanan bu kitlenin Almanya’da kalıcı olmaya karar verdikten sonra Alman siyasetine ilgisi her geçen gün artıyor.

Nitekim geçen sonbaharda 22 Eylül seçimlerinde tam 11 Türkiye kökenli milletvekili 630 üyeli Alman Federal Meclisi’ne seçilmeyi başarırken, SPD’li Aydan Özoğuz yeni Federal Hükümet’de Göçten Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine getirildi. Almanya Türklerinin yaşadıkları ülkeye uyumlarının bir diğer göstergesi ise dernek ve çatı örgütlerinin son yıllardaki değişimi.

1990’lı yıllara kadar çalışmaları ve bakış açıları genelde Türkiye odaklı olan derneklerin büyük bir çoğunluğu, yüzlerini toplumsal dönüşüme paralel Almanya’ya çevirdi.

Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin lobisi ve sözcüsü konumunda olan örgütlerden medyada adı en çok geçeni Almanya Türk Toplumu. Kendini Almanya’daki Türklerin en büyük çatı örgütü olarak tanımlayan Almanya Türk Toplumu'nun Genel Başkanlığı görevini yürüten Kenan Kolat, hafta sonunda yapılan genel kurulda sürpriz bir kararla görevini bırakacağını açıkladı.

Birçok gözlemci ve özellikle Alman gazetecileri tarafından Almanya’da yaşayan Türklerin sözcüsü olarak görülen ve Alman televizyon programlarında Türkiye ve Almanya’daki Türklerle ilgili programların vazgeçilmez ismi olan Kenan Kolat sağlık nedenleri ile bu kararı verdiğini açıkladı.

10 yıla yakın bir süre Almanya Türk Toplumu'nun Genel Başkanlığı görevini yürüten Kenan Kolat’la ilgili yapılan değerlendirmelerde, Kolat’ın Almanyalı Türkler açısından en önemli başarısının yabancı ve Türk düşmanlığı, İslamofobi, uyum sorunları ve çifte vatandaşlık gibi konulara verdiği kısmen sert tepkilerle, bu konuların kamuoyunda daha değişik açılardan tartışılmasına yol açtığı şeklinde.

Kolat’ın Genel Başkanlığa devam etmemesi üzerine genel kurulda tüzükte yapılan değişiklikle eşbaşkanlık dönemine geçildi. Örgütün eşbaşkanlığına Safter Çınar ile Gökay Sofuoğlu seçildi. Sofuoğlu bundan sonraki çalışmalarında ağırlığı Almanya’daki ırkçılığa karşı verlen mücadele olacağını bildirdi.

Öte yandan Almanya Türk Toplumu'nun kurultayında eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulf da onurlandırıldı. 2009 yılında ‘İslam Almanya’ya aittir’ sözleriyle hem büyük beğeni kazanan hem de çok eleştirilen Wulff, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada,Türk toplumunun desteğine dikkati çekerek, ‘Gittiğim her ortamda Türkler bana destek oldular'’ dedi.

Wulff, birçok iyi yetişmiş eğitimli Türk'ün Almanya'da çalışmak yerine Türkiye'ye geri döndüğünü ve bunun aslında Almanya için kayıp olduğunu söyledi.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG