Erişilebilirlik

Almanya’daki Gösteriler Irkçı mı?


Almanya’daki Gösteriler Irkçı mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Almanya’da son haftalarda düzenli olarak yapılmaya başlanan gösterilerde hem Suriyeli sığınmacılar hem de “İslamlaşma” iddiası protesto ediliyor. Bazı kesimler “takım elbiseli Naziler” diye tanımladıkları göstericileri ırkçılıkla suçluyor

Almanya’da göçmenlik karşıtı gösteriler son haftalarda hız kazandı. Dresden’de toplanan 17 bin 500 kişi ‘Batı’nın İslamlaşması’ olarak niteledikleri durumu protesto etti. Almanya Suriyeli mültecilere sığınma hakkı tanıyan ülkelerin başında geliyor. Bu da ülkede gösterilere neden oluyor.

Sosyal Demokratlar bu protestoculara “takım elbiseli Naziler” dese de bu grupların sayıları her geçen gün artıyor.

Dresden’deki yürüyüşe 17 bin 500 kişi katıldı. Organizatörler kendilerine “Batı’nın İslamlaşmasına karşı olan yurtsever Avrupalılar” adını veriyor.

Göstericiler “Biz Halkız,” diye slogan atıyor. Bu, 25 yıl önce Berlin Duvarı yıkılmadan sokaklara dökülen halkın sloganıydı. Bu kez ise göstericiler 21’inci yüzyılda Almanya’nın İslam’ın işgali altında olduğunu savunuyor.

Bir gösterici, “İslamlaşma’ya tanık oluyoruz. Okullarımızda da bunu görüyoruz. Anaokullarında domuzlu besinler yasaklandı. Biz bunu istemiyoruz. İnsanlar ne isterlerse yiyebilmeli” diyor.

Gösteriler diğer kentlere de yayılıyor. Berlin’de hareketin temsilciliğini yapan Lutz Bachmann, “Bu konuya karşı yürüyebildiğimizi gösterdik. Olgunlaştığımızı kanıtladık ve doğru kararı verdik. Yavaş yavaş yürüyerek bu ülkede değişiklik yaratabiliriz” diyor.

Uzmanlar göçmen karşıtı hareketin Almanya’da her zaman var olduğunu söylüyor. Ancak, bugünlerde yaşanan gösterilerin nedeni, Almanya’nın Suriyeli binlerce mülteciye sığınma hakkı vermesi olmuş.

Ahmet Hawan bunlardan biri.Ahmet’e Frankfurt’ta bir ev verilmiş. Sağır doğan oğluna yapılan tıbbi müdahaleyle çocuğun duyması sağlanmış. Hawan, “Herşey için şükrediyorum. Almanya’ya minnettarım. Birçok kişi yasadışı yollardan, havadan ya da denizden giriş yapmak zorunda kalıyor. Almanya barış içinde gelmemizi sağladı,” diyor.

Uluslararası Af Örgütü’nden Şerif Elseyit Ali, Almanya’nın uluslararası toplumca sağlanan sığınma haklarının yarısını vermesi nedeniyle övgüyü hak ettiğini söylüyor: “Almanya insani yardım için yüzlerce milyon dolar verdi. Aynı zamanda 30 bin kişiye sığınma hakkı verme kararı aldı. Bu tüm dünyanın onayladığı sığınma taleplerinin yarısına eşit. Sığınmacıların hayatında büyük bir farklılık olacak.”

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanlar’ı aşırı sağcı söylemlere kanmamaları konusunda uyardı: “Almanya’da gösteri yapmak bir özgürlüktür. Ancak başka ülkeden gelen kişilerle ilgili yalan yaymak ve kışkırtıcılık yapmak kabul edilemez. Bu tür eylemleri düzenleyen kişiler tarafından kullanılmamaya özen gösterilmeli.”

Köln ve başka kentlerdeki karşıt gösterilerde ise İslamlaşma’ya karşı protestolar düzenlendi.

Birçok Alman için düzenlenen bu gösteriler Almanya’nın Nazi geçmişini hatırlatması nedeniyle çok rahatsız edici.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG