Erişilebilirlik

Almanya’daki Eyalet Seçiminde AfD Oy Patlaması Yaptı


Almanya’nın Mecklenburg Vorpommern eyaletindeki meclis seçimlerinde göçmen ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) oy patlaması yaparken, Başbakan Angele Merkel’in partisi CDU ağır bir yenilgi aldı. Yaklaşık 1 milyon 330 bin seçmenin bulunduğu Mecklenburg–Vorpommern eyaletindeki seçimlerde 389 aday parlamentodaki 71 sandalye için yarıştı. Kesin olmayan sonuçlara göre 2011’den bu yana CDU ile birlikte iktidarda bulunan Sosyal Demokratlar (SPD) yüzde 30 oyla seçimden birinci parti olarak çıktı.

Üç yıl önce siyaset sahnesine giren ve Mecklenburg-Vorpommern’de ilk kez seçime katılan AfD yüzde 21,5’luk oy oranı ile seçimi ikinci sırada tamamladı. Yüzde 3,5 oranında oy kaybeden CDU, yüzde 19,5’luk oy oranı elde etti. Sol Parti yüzde 12, Yeşiller ise yüzde 5’le meclise giren diğer partiler oldu. 2011 seçimlerinde yüzde 6 oranında oy alarak meclise girebilen ırkçı-aşırı sağcı Alman Milliyetçi Parti (NPD) bu kez yüzde 3,5’luk oy oranı ile seçim barajına takıldı. Bu sonuçlardan sonra SPD’li Eyalet Başbakanı Erwin Sellering koalisyon ortağı CDU ile ittifakını sürdürebilecek.

Seçimde Hıristiyan Demokrat Partisi liderleri Merkel’in kendi seçim bölgesi olan Mecklenburg-Vorpommern’de tarihi bir yenilgi alarak, ilk kez bir eyalette üçüncü parti konuma düştü. Berlin’de yapılan ilk yorumlarda CDU’nun oy kaybı, Almanya'da Merkel'in göçmen politikasına yönelik eleştirilerle ilişkilendirilerek, başbakanın siyasi otorite ve inandırıcılığına inen bir darbe olarak nitelendi. CDU’nun hezimetinin Merkel'in üzerindeki baskının artmasına neden olabileceği ve 2017’de planlanan genel seçimler için başbakanlık adaylığını tartışmaya açabileceği tahmin ediliyor. Angela Merkel tam bir yıl sonra yapılacak genel seçimlerde yeniden adaylığını koyup koymayacağını henüz açıklamadı.

CDU'dan kaçan oylar AfD'de toplanıyor

Seçim analizlerine göre CDU’dan kaçan oylar ağırlıklı olarak AfD’de toplanıyor. Parti programına mültecilerin Almanya’ya girişinin engellenmesi, minareler, ezan ve sünnetin yasaklanması gibi aşırı söylemleri alan AfD’nin Federal Meclis seçimleri için de iddialı bir konumda olduğu ve yüzde 10’nun üzerinde oy alabileceği tahmin ediliyor.

Almanya’daki seçim maratonu iki hafta sonra 18 Eylül Pazar günü başkent Berlin’deki eyalet seçimiyle devam edecek. Halen SPD ve CDU koalisyon hükümeti tarafından yönetilen Berlin’de, Almanya için Alternatif partisi AfD'nin en az yüzde 14 ile parlamentoya girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG