Erişilebilirlik

Almanya'da Yoksulluk Rekor Düzeyde


Alman Refah Eşitliği Kurumu’nun yayınladığı Yoksulluk Raporu’na göre nüfusun yüzde 15,5’i yoksul olarak tanımlanıyor. Bu da yaklaşık 12,5 milyon insanın yoksulluk içinde yaşadığı anlamına geliyor

Dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Almanya'da yoksulluk rekor seviyeye ulaştı. Yapılan son bir araştırmaya göre düşen işsizlik ve ekonomide yaşanan büyümeye rağmen yoksulların sayısı artmaya devam etti ve oran olarak iki Almanya’nın birleştiği 1990 yılından bu yanaki en yüksek seviyesine çıktı.
Alman Refah Eşitliği Kurumu’nun yayınladığı Yoksulluk Raporu’na göre nüfusun yüzde 15,5’i yoksul olarak tanımlanıyor. Bu da yaklaşık 12,5 milyon insanın yoksulluk içinde yaşadığı anlamına geliyor. Almanya’da ortalama gelirin yüzde 60’ından az bir geliri olanlar yoksul kabul ediliyor, buna baz olarak ise yalnız yaşayan bir kişinin yoksulluk sınırı aylık 892 Euro olarak belirlenirken, dört kişilik bir ailenin sınırı ise 1873 Euro olarak hesaplanıyor.


Sosyal alanda faaliyet gösteren 10 bin kadar derneği çatısı altında toplayan Alman Refah Eşitliği Kurumu’nun raporunda yoksulluktan en çok başkent Berlin’in ve ardından Bremen ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerinin, en az ise ülkenin güneyindeki Baden-Württemberg ve Bavyera eyaletlerinin etkilendiği ifade edildi.


Berlin’de yaşayanların yüzde 21,4’ü yoksul olarak tanımlanıyor, kentteki her üç çocuktan birinin ailesi sosyal yardım alarak geçinebiliyor. Ülke genelinde ise gençlerin ve çocukların yüzde 19,2’si günlük yaşamlarında büyük maddi sıkıntıları olan ailelerde yetişiyor.

Son iki yılda işsizlik oranının azalmasına ve Gayrı Safi Milli Hasıla’nın artmasına rağmen yoksulluk sorunun büyüdüğüne dikkat çeken uzmanlar, ekonomideki ilerleme ve genel olarak gelir artışının beraberinde dengeli bir dağılımı getirmemesini, zengin ve yoksul arasındaki uçurumun büyümesini toplumsal barışı tehdit eden bir gelişme olarak yorumluyor. Almanya’da Gayrı Safi Milli Hasıla 2006 yılında 2 trilyon 390 milyar Euro iken, 2013 yılına kadar yüzde 17,55 artarak 2 trilyon 809 milyar Euroya yükseldi.

Yoksulluk tehlikesi ile en fazla karşı karşıya olan kesim ise göçmenler. Almanya genelinde toplam 16 milyon göçmen kökenlinin yüzde 32’si yoksulluk tehlikesiyle karşı karşıya. Özelllikle işsiz durumda ve vasıfsız göçmen kökenliler arasında yoksulluğun daha fazla görüldüğüne dikkat çekiliyor.

Bir diğer grup ise emeklilik yaşındaki göçmenler. 1960’lı yıllardan sonra Almanya'ya çalışmak ve daha iyi bir hayata kavuşmak umuduyla gelen göçmenlerin yüzde 40'ından fazlası emeklilik dönemlerinde geçim sıkıntısı çekiyor.

Emeklilik maaşıyla geçinemeyen göçmenler bazıları yaşamlarının sonbaharında sosyal yardım alarak geçinirken, birçoğu ise hakları olan yardım için başvuruda bulunmayı gururlarına yediremediklerinden dolayı yoksulluk içinde yaşamlarını sürdürmek zorunda kalıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG