Erişilebilirlik

Almanya’da ‘Yeni Sivil Savunma Konsepti’ Tartışılıyor


Federal Hükümet’in, vatandaşlara 10 günlük yemek stoku yapmalarını tavsiyesi kamuoyunda endişeye neden oldu. Alman basınına yansıyan haberlere göre, hükümet vatandaşların yemek ve diğer yaşamsal ihtiyaçlarını stoklamasının yanı sıra hane başına her kişi için 10 litre su depolanmasını da zorunlu hale getirmeyi amaçlıyor.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’in Sivil Koruma ve Afet Dairesi ile birlikte hazırladığı yeni ‘Sivil Savunma Konsepti’ önümüzdeki Çarşamba günü federal hükümet tarafından görüşülerek, karara bağlanacak. Vatandaşların nakit para, pil, battaniye ve mum da stoklamasını öneren 69 sayfalık raporda, ‘Almanya’yı hedefleyen bir saldırı durumundan’ bahseldildiği dikkat çekerken, böyle bir olayda vatandaşların kitlesel aşısı için devlete ait stoklardaki çiçek aşısı ve antibiyotik rezervlerinin artırılması, atom, biyolojik ve kimyasal saldırılar için özel koruyucu giysilerin halka dağıtılması ve internet ile online uyarma sistemlerinin geliştirilmesi planlanıyor.

Ayrıca ülkenin 140 ayrı noktasında 90 gün yetebilecek oranda yakıt depolanması da amaçlanıyor. Basına yansıyan haberleri doğrulayan bir bakanlık yetkilisi, somut bir saldırı tehdidi olmadığını, ancak vatandaşların devletin yardımına da ihtiyaç duymadan bir süre kendilerini koruyabilecek durumda olmasını hedeflediklerini söyledi. Federal İçişleri Bakanlığı’nın konseptinde, ülkeye yönelik olası saldırıların ‘geleneksel olmayan metodlarla’ yapılabileceği belirtiliyor ve buna örnek olarak biyolojik silahlar ve sabotaj ihtimalleri dillendiriliyor.

Almanya’da vatandaşların kriz ve savaş hali için erzak depolaması tavsiyesi Berlin Duvarı’nın yıkılıp, Soğuk Savaş dönemin sona erdiği 1989’da hükümetin programından çıkarılmıştı. Muhalefet kamuoyunda büyük tedirginliğe neden olan konuyla ilgili haberi sert bir dille eleştirdi. Yeşiller Partisi hükümeti ‘sorumsuzca açıklamalarla halk arasında paniğe yol açmakla’ suçlarken, Sol Parti stoklama planının ‘Almanya’ya yönelik bir saldırı hazırlığı olduğu şeklinde gerçek dışı bir algıya yol açtığını’ ifade etti. Öte yandan İslam ve göçmen karşıtı Almanya için Alternatif Partisi AfD lideri Frauke Petry, halka bireysel silahlanma çağrısı yaptı. Polisin ‘Alman halkının güvenliğini sağlamakta yetersiz kaldığını’ savunan Petry, silah ruhsatı verilmesinin kolaylaştırılmasını talep etti.

Almanya’da Temmuz ayının son günlerinde ve Ağustos’un ilk günlerinde peş peşe yaşanan saldırılar, cihatçı bir saldırı korkusunun daha da artmasına neden olurken, beraberinde güvenlik tartışmalarını getirdi. Würzburg’da bir banliyö töreninde beş kişinin yaralandığı baltalı saldırı, Münih’te dokuz kişinin yaşamını yitirdiği terör olayı, Reutlingen’de bir kadının palayla öldürülmesi ve Ansbach’da bir konsere yönelik bombalı saldırının son anda önlenmesi halk arasında korku ve güvensizlik hissiyatının oluşmasına yol açtı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG