Erişilebilirlik

Almanya'da Yeni Sigara Yasağı


Dünyada, sigaraya karşı savaş yıllardır sürüyor. Bu konuda en kapsamlı yasaklar birçok uzmana göre ABD'de uygulanıyor. Geçen yıllarda çok sayıda ülke sigara içmeyenleri korumak ve sigara içenlerin başkalarına zarar vermeden içmesini sağlamak amacıyla çeşitli yasakları uygulamaya koydu. Türkiye'de bunlar arasında yer alıyor.
Diğer Avrupa ülkelerine nazaran en uzun süre yasağa karşı koyan ve bunu kişisel özgürlüklerin kısıtlanması ve Hitler döneminde uygulanan sigara yasağı ile gerekçelendiren Almanya'da sigarayla ilgili ABD modelini kopyalayan yeni bir dönem başlıyor.

18 milyonluk nüfusu ile Almanya'nın en büyük eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya'da Eyalet Meclisi kamuya açık tüm kapalı alanlara yönelik sigara yasağı yasasını kabul etti. Diğer eyaletler için örnek oluşturmasına kesin gözüyle bakılan yasaya göre kapalı alanlarda sigara ve tütün mamullerinin tüketiminin istinasız yasaklanması ve kapalı alanların yanı sıra okul bahçeleri, çocuk parkları, belediye alanları ve üniversite kampüslerinde sigara içilememesi öngörülüyor.

Yeni yasağa uymayanlara 1000 ile 2500 Euro arasında ceza verilecek. Yasanın en önemli noktalarından biri kendilerini 'sigara kulübü' olarak lanse eden dernek ve barlarda da tütün tüketiminin yasaklanması. Almanya’da 2007’de başlayan ilk sigara yasağındaki boşluktan yararlanan söz konusu barlar yasağı çok rahat bir şekilde delebiliyorlar. Yeşiller Partisi Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Milletvekili ve partisinin sağlık politikaları sözcüsü Arif Ünal‚ istisnai durumların kaldırılması ile özel mekanlar dışında topluca sigara yasağına doğru bir adım atıldığını belirtiyor.

Almanya'da her eyalet sigara konusunda değişik yasaklar uyguluyor. Nitekim Bavyera'da gastronomide, diskolarda, barlarda sigara içilmesine izin verilmeyken, diğer eyaletlerde mekan içinde ayrı ve kapalı bir bölümde sigara içilebiliyor.

Meclisteki siyasi partilerin, sigara yasağını Almanya genelinde sertleştirmek ve şimdi Kuzey Ren Vestfalya'da onaylanan sigara yasağı modeline benzer bir şekilde ülke çapında geçerli olacak kapsamlı bir sigara yasağını hazırladıkları biliniyor. Ancak gelecek yıl Eylül ayında yapılacak genel seçiminde sigara tiryakilerinin oyunu kaybetme endişesi taşıyan hükümetin bu konuda seçim sonrasında somut bir adım atması bekleniyor.
Bu arada sigara yasağının sertleştirilmesi ile son zamanlarda özellikle gençler arasında çok ilgi gören ve büyük çoğunluğu Türk kökenli göçmenler tarafından işletilen nargile kafelerinin de kapanacağı tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG