Erişilebilirlik

Almanya’da Yeni Göç Yasası Yürürlükte


Almanya’da giderek büyüyen iş gücü açığını kapatmak amacıyla çıkarılan yeni göç yasası bugünden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Yeni yasayla, 1974 yılından bu yana sadece Avrupa Birliği ülkeleri vatandaşlarını yabancı işçi olarak kabul eden ülke, çalışma piyasasını artık yeniden AB dışındaki ülkelerden kalifiye elemanlara da açıyor.

Nitelikli iş gücü açığı yıllardır Almanya’nın en büyük sorunlarından biri. Ülke ekonomisindeki büyümeye paralel olarak nüfusun hızlı yaşlanması, nitelikli iş gücü açığını her geçen gün arttırıyor. Uzmanların verilerine göre en azından 60 ayrı meslek dalında 1 milyon 200 binden fazla kalifiye iş gücü açığı var. Özellikle hemşire, hasta bakıcı, doktor, duvar ustası, elektrik mühendisi ve teknisyeni ile IT çalışanı gibi alanlarda aranan uzman eleman sayısı iş arayanların sayısının çok üstünde.

Kalifiye eleman ihtiyacı nedeniyle Alman ekonomisi yılda yaklaşık 30 milyar Euro kayba uğruyor. Hükümeti eleştirerek acil önlemler alınmasını talep eden uzmanlar aksi takdirde Alman ekonomisinin orta vadede krize gireceğini ve toplumun refahının tehlikede olduğunu dile getiriyordu.

Yeni yasa kapsamında, mesleki eğitim ya da üniversite diplomasına sahip olan ve Almanya’ya gitmeden önce ülkede yerleşik bir firmayla iş sözleşmesi imzalayan vasıflı eleman Almanya’ya gidip hemen çalışabilecek. AB dışındaki ülkelerden nitelikli elemanlar herhangi bir iş sözleşmesi olmadan çalışmak veya iş aramak için Almanya’ya gidebilecek.

Almanya’nın diplomatik temsilciliklerinde diploma denkliği alan ve mesleği yapabilecek derecede Almanca konuşabildiğini kanıtlayan vasıflı elemanlar ve söz konusu dallarda eğitimli akademisyenler somut bir iş teklifi olmadan, iş aramak için Almanya’ya gidip geçici oturum izniyle 6 aya kadar kalabilecek.

Ancak iş aramak için gidenler, AB vatandaşlarına kıyasla sosyal yardım alamayacak. Örneğin Türkiye’den Almanya’ya iş arama amaçlı gidecek nitelikli elemanların iş aradığı süre boyunca kendi geçimini ve varsa beraberindeki aile fertlerinin geçimini sağlayacağını Almanya’ya gitmeden önce belgelemesi gerekecek.

Almanya'ya gitmek isteyen ve şartları yerine getirenlere 6 aylık vizeyi Almanya’nın diplomatik temsilcilikleri verecek. Federal Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili de, çalışma vizesi konusunda yoğun başvuru beklediklerini, Almanya’nın dış temsilciliklerinden işlemler için gerekli tedbirlerin alınarak, personel sayısının arttırıldığını açıkladı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG