Erişilebilirlik

Almanya'da Yeni Dinleme İddiaları


İnternet platformu WikiLeaks tarafından açıklanan ve Alman basınında bugün yayınlanan gizli belgelere göre NSA, Başbakan Angela Merkel'in yanı sıra Federal Hükümet’teki bakanları ve özellikle mali kurumları dinledi

ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) halen görev başındaki birçok Alman bakan ve müsteşarı dinlediği yönündeki haberler, Berlin’de tepkiyle karşılandı.

İnternet platformu WikiLeaks tarafından açıklanan ve Alman basınında bugün yayınlanan gizli belgelere göre NSA, Başbakan Angela Merkel'in yanı sıra Federal Hükümet’teki bakanları ve özellikle mali kurumları dinledi.

2010–2012 yılları arasındaki dinlemeleri açığa çıkaran belgelere göre, bakanlar da dahil 69 telefon numarasının dinlendiği ortaya çıktı. Söz konusu numaralardan bazılarının hala kullanımda olması ise gizli dinlemenin devam ediyor olabileceği şeklinde yorumlanıyor.

Listede yer alan ve ‘yüksek öncelikli hedefler’ olarak tanımlanan isimler arasında şimdiki koalisyon hükümetinin Başbakan yardımcısı Sigmar Gabriel ve Çevre Bakanı Barbara Hendricks’in yanı sıra, Ekonomi ile Tarımcılık Bakanları, Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşler Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı ile birlikte Frankfurt’da bulunan Avrupa Merkez Bankası da dikkat çekiyor. Dinlenen isimler arasında Sol Parti’nin tanınan siyasetçilerinden eski Maliye Bakanı Oskar Lafontaine’de bulunuyor.

Konuyla ilgili çıkan haberlerde, Lafontaine’nin 1998 yılında bakanlık görevinde olduğunu belirtilerek, NSA’nın Alman bakanları 2010 öncesinde de dinlendiğinden yola çıkılması gerektiği savunuluyor.

Dinleme listesinde 1998’den 2002’ye kadar Ekonomi Bakanlığı yapan Werner Müller’in adı da var. WikiLeaks tarafından açıklanan belgelerden, NSA’nın dinlemelerinde ağırlıklı olarak Almanya’nın ekonomik ve dış ticaret ile ilgili bilgilerine ulaşmayı hedeflediği anlaşılıyor.

İçişleri Bakanı Thomas de Maizere, bu belgeleri inceleyeceklerini açıklarken, olaya tepki olarak, ABD'nin Berlin Büyükelçisi John B. Emerson, konuyla ilgili bilgi vermesi için başbakanlığa çağrıldı. İstihbarat birimlerinden sorumlu devlet bakanı Peter Altmaier'in, Emerson’dan NSA'nın Almanya'da dinleme yapması iddialarıyla ilgili bilgi aldığı ifade edildi.

Yine WikiLeaks tarafından açıklanan ve Süddeutsche gazetesi tarafından yayınlanan bir dinleme protokolü ise, Başbakan Angela Merkel’in 11 Ekim 2011‘de yaptığı telefon görüşmesine ait. NSA’nın “çok gizli” damgasını taşıyan protokolde, o günlerde Vietnam’a resmi bir ziyarette bulunan Merkel’in Berlin’deki bürosunu arayarak, danışmanları ile bir saate yakın konuştuğu ve Yunanistan krizi konusunda fikir alışverişinde bulunduğu aktarılıyor.

XS
SM
MD
LG