Erişilebilirlik

Almanya’da Yabancı Düşmanlığı Hızla Artıyor


Geçen hafta Almanya’nın doğusu bir kez daha yabancılara karşı nefret sloganları ve saldırlarla manşetlere taşındı.

Şubat ayında bir mülteci yurdunun halkın alkışları eşliğinde yakıldığı Bautzen kentinde bu kez 80 kişiden oluşan ırkçı bir grup, kentin meydanında toplanan mültecilere saldırdı. Berlin Duvarı’nın yıkılıp, iki Almanya’nın birleşmesinden sonra 1990’lı yıllarda yabancılara karşı ırkçı saldırıların patlak verdiği Almanya’nın doğusu o dönemde tüm ülkede yabancı düşmanı dalganın fitilini ateşlemiş, ev ve işyerlerindeki kundaklamalar sonucunda dokuz Türk yaşamını yitirmişti.

Aradan geçen 25 yıllık sürede, mültecilere saldırılar, kundaklama eylemleri, şiddet içeren gösteriler ve vandalizm vakaları ağırlıklı olarak Almanya’nın doğusundaki eyaletlerde sürmeye devam etti. 2015 Ağustos’undan bu yana Almanya'ya 1 milyon 100 bin mültecinin gelmesi özellikle ülkenin doğusundaki eyaletlerde, yabancılara karşı şiddet olaylarında artışın yanısıra, İslam karşıtı AfD partisinin güçlenmesine neden oldu.

Federal Hükümet yetkililerinin istatistiklerine göre, Almanya genelinde göçmenlere yönelik işlenen ırkçı şiddet suçlarının yarısı, toplam nüfusun sadece yüzde 17’sini oluşturan eski Doğu Almanya eyaletlerinde kayıtlara geçti.

Polis verilerine göre, 2016’nın sadece ilk sekiz ayında sığınmacıların kaldığı yerleşim birimlerine yönelik 700 saldırı ve en az 60 kundaklama olayı yaşandı. Hükümetin iki Almanya’nın birleşmesinin 3 Ekim tarihindeki 26. yılı nedeniyle hazırladığı raporda doğudaki eyaletlerde artan ırkçılık ve yabancı düşmanlığının endişe verici boyuta ulaştığı belirtilerek, “ırkçılık ülkenin ekonomisinin büyümesi ve toplumun gelişimi için de bir tehdit oluşturuyor” denildi.

Artan yabancı düşmanlığı ve ırkçı eğilimler nedeniyle doğu eyaletlerinin demografik sıkıntılar yaşayacağına da işaret edilen raporda, “Almanya’nın doğusunun kendi içine kapanık ve kalkınma perspektifi olmayan bir bölge haline dönüştüğü” ifadesi de yer alıyor. Rapora göre, yabancı düşmanı şiddet olayları en çok Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde yaşanıyor.

Bundan üç hafta önce göçmen düşmanı Almanya için Alternatif Partisi AfD’nin ilk kez katıldığı eyalet seçimde yüzde 21 oy aldığı eyalette, yabancı oranı sadece yüzde iki.

Yetkililer genel olarak Doğu eyaletlerinde yabancı oranının Batıdakiler’e kıyasla çok düşük olduğuna dikkat çekerek, bunu ırkçı şiddetin yabancı oranının yüksekliğiyle ilgili olmadığının kanıtı şeklinde tanımlıyorlar. Uluslararası Af Örgütü’nün Haziran ayında yayımladığı bir raporda, Almanya’da ırkçılığın tüm ülkede toplumsal barışı tehdit ettiği ve devletin göçmenleri koruyamadığı öne sürülmüştü.

Öte yandan yapılan bir başka araştırmanın, başörtüsünün iş şansını azalttığını ortaya çıkarması ülkede kurumsal ırkçılık ve dışlama tartışmasını da başlattı. Buna göre Çalışma Araştırmaları Enstitüsü adlı kurum, sekreter ve büro işleri için eleman arayan firmalara Meryem Öztürk ve Sandra Braun takma adıyla, eğitim durumu ve kişisel bilgileri tamamen aynı toplam 1.500 iş başvurusu gönderdi. “Sandra” her beş iş başvurusundan birine görüşme yanıtı alırken, “Meryem” ancak 24 başvurudan birine davet alabildi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG