Erişilebilirlik

Almanya’da Uyum Tartışması


Geçen Pazar günü Köln kentinde onbinlerce göstericinin ‘Darbe karşıtı demokrasi mitingine’ katılarak, ellerinde Türk bayrakları ile gösteri yapması, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin uyum sürecinin başarısızlıkla sonuçlandığı şeklinde tartışmalara neden oldu.

Çok sayıda Alman siyasetçi ve Alman medyasının büyük bölümü mitinge katılanların darbeye karşı olmaktan daha çok, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümetine destek verdiklerini öne sürerek, bunu ‘başarısız olmuş bir uyumun göstergesi’ olarak tanımladılar.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
Linki indirmek için

Hristiyan Birlik partilerinin Federal Meclis Grup Başkanı Volker Kauder, Türkiye kökenlilerden Türkiye’deki gelişmeleri izlemek yerine, öncelikle ‘yaşadıkları ülkeyi benimseyip kabul etmelerini’ talep etti. CDU’dan Jens Spahn ise, ‘Kalbi Erdoğan için atanlar, Köln'de değil, Türkiye'ye dönerek orada gösteri yapabilir' diyerek, AK Parti’ye yakın duran Türkleri dolaylı olarak Almanya’yı terk etmeye çağırdı. Geçen 1 Kasım seçimlerinde AK Parti'nin Almanya’daki Türk seçmenden aldığı oy oranının yüzde 60 olduğuna atıfta bulunan Alman medyasında geçen günlerde çıkan yorumlarda, Türkiyeli kökenli göçmenlerin Almanya'nın değer yargılarından uzak olduğu, göçün 55’inci yılında kendilerini duygusal olarak Türkiye'ye daha yakın hissettikleri görüşü sıklıkla dile getirildi.

Kolat: Türkiye'deki siyasi tablo doğru okunamıyor

Almanya Türk Toplumu eski başkanı ve uyum politikaları uzmanı Kenan Kolat gibi bazı Türkiye uzmanları ise, Alman medyasında 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, Türkiye’deki siyasi tablonun doğru okunamadığı görüşünde. Kolat Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sert eleştirilerin de Almanya'daki Türk kökenlilerin Erdoğan ve AK Parti ile daha fazla dayanışmasının nedenlerinden biri olduğunu belirtiyor.

Almanya’daki Türk göçmenlerin uyumunun başarısız olduğu yönündeki açıklamalara paralel, Alman siyasetçilerinin ve medyanın sıklıkla dile getirdiği bir endişe, Türk iç siyasetindeki gerilimin Almanya’ya yansıması. 1990’lı yıllarda PKK sempatizanlarının Alman kentlerindeki gösterilerindeki şiddet eylemlerine benzerlerinin, bu kez Erdoğan yandaşları ve karşıtları arasında yaşanabileceği kaygısını, hem siyasiler hem de güvenlik birimleri gündemde tutuyor. Türkiye ile yakın ilişkileri ve 3 milyon Türk'ün yaşadığı bir yer olması nedeniyle Almanya'nın Türkiye’deki sorunların dışında kalmasının zor olduğunu belirten Kenan Kolat, Almanya’daki Türk toplumundaki kutuplaşma tehlikesinin Türkiye’deki gelişmelere göre şekilleneceğini savunuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG