Erişilebilirlik

Almanya’da Türkler Irkçılıktan Kaygı Duyuyor


Almanya’da Türkler Irkçılıktan Kaygı Duyuyor
Almanya’da Türkler Irkçılıktan Kaygı Duyuyor

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Murat Erdoğan, Türkler arasında Alman devletine karşı güvensizliğinin artmasını ortak yaşam için büyük bir sorun olarak tanımlıyor

Geçen Aralık ayının başında, Alman toplumunu ve siyaset dünyasını sarsan ırkçı bir terör örgütü yapılanması ortaya çıkarıldı. 8’i Türk esnaf ve biri kadın polis memuru olmak üzere toplam 10 kişiyi öldüren Neo-Nazi ‘Nasyonalsosyalist Yeraltı’ adlı terör grubu, Alman güvenlik güçleri ve istihbarat teşkilatı üzerine de gölge düşürdü. İstihbarat birimleri yıllarca ırkçıları göz ardı etmekle ve ciddiye almamakla suçlanırken, Alman hükümeti bu olayın tüm ayrıntılarıyla aydınlatılacağı söz verdi.

Ancak Almanya’da yaşayan Türkler arasında konuyla ilgili tedirginlik sürüyor. Ankara Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi ve merkezi Berlin'deki SEK-POL/Data4U Enstitisü tarafından Aralık ayında yapılan ‘Almanya’da Irkçı Neo-Nazi Cinayetler: Türklerin Görüş ve Duyguları Araştırması’nın sonuçları da bu durumu belgeliyor. Cinayetlerle ilgili ayrıntıların kamuoyuna yansımasından sonra 1058 Almanyalı Türkün görüşünün sorulduğu araştırmada, Türklerin olayı yüzde 87 gibi bir oranda çok yakından takip ettikleri, ancak yüzde 78’i ile büyük çoğunluğunun cinayetleri Alman toplumu ile değil, doğrudan söz konusu terör grubuyla ilişkilendirdiği ve Almanları suçlayıcı genelleştirici bir tavırdan uzak soğukkanlılıkla değerlendirdiği ortaya çıktı.

Buna paralel araştırmada Türklerin Alman devletine karşı güvenlerinde ciddi bir kırılma olduğu ortaya çıkıyor. ‘Size göre bu cinayetleri işleyenler Alman Devleti tarafından desteklendi mi ya da hiç korundu mu?sorusuna ‘evet’ diyenlerin oranı yüzde 55, ‘hayır’ diyenlerin oranı ise yüzde 20. Cinayetleri işleyen Neo-Nazilerin Alman devleti tarafından ne derecede desteklendiği hususunda ise daha çarpıcı bir tablo ortaya çıkarken, ‘devletten destek aldılar’ diyenlerin toplamı yüzde 85’i aşıyor.

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Murat Erdoğan, Türkler arasında Alman devletine karşı güvensizliğinin artmasını ortak yaşam için büyük bir sorun olarak tanımlıyor.

Araştırmada görüşü sorulan Türkler’in yüzde 77’si Neo-Nazi cinayetlerin devam edeceğini düşünüyor. Ancak bu olaylara rağmen Türklerin yüzde 77’si Almanya’da yaşamaya devam edeceğini belirtirken, cinayet serisi sebebiyle ‘Türkiye’ye döneceğim’ diyenlerin oranı yüzde 9,5. Murat Erdoğan cinayetleri işleyenlerin önemli hedefleri arasında yer alan Türkleri korkutma, yıldırma ve Türkiye’ye dönmeye razı etme stratejisinin başarısız olduğunu savunuyor.

Bu arada Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff yabancı misyon şefleri için verdiği yeni yıl davetinde, Almanya'nın, bu ülkede yaşayan tüm insanların hayatını ve özgürlüğünü korumakla yükümlü olduğunu belirterek 23 Şubat'ta Neo-Nazilerin öldürdüğü Türkleri anmak amacıyla bir devlet töreni düzenleneceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG