Erişilebilirlik

Almanya’da Türk Yatırımcılar Artıyor


Avrupa Türk İşadamları Birliği BTEU başkanı Ahmet Güler
Avrupa Türk İşadamları Birliği BTEU başkanı Ahmet Güler
Avrupa’daki Türkiye kökenli işverenlerin son yıllarda sadece Almanya’da 80 bin, tüm Avrupa'da ise 120 bin kadar işyeri kurdukları biliniyor. Almanya'da işçilikten zamanla ticarete atılıp işveren olan Türk kökenliler, bugün milyarlık yatırımları ve elde ettikleri cirolarla zirveye ulaştılar. Sadece Almanya'daki Türk işyerlerinde 400 bine yakın istihdam söz konusu, ciroları ise 40 milyar Euro civarında.

Çoğu gibi sıfırdan başlayarak Almanya'da Türk ekonomik mucizesini yaratan bu işadamlarından biri de Ahmet Güler. Merkezi Hannover’de bulunan ve çeşitli ülkelerde yatırımlar yapan bir enerji şirketinin sahibi olan 1957 doğumlu Ahmet Güler aynı zamanda Avrupa Türk İşadamları Birliği BTEU’nun başkanı. Türkiye’de Hacettepe Üniversitesi’nde ekonomi bilimleri okuduktan sonra Almanya’ya gelen Güler, iş yaşamındaki başarısını burada sunulan imkanları doğru değerlendirmesine borçlu olduğunu anlatıyor.

1990'lı yıllarda Almanya'da kurulan ilk Türk işverenler derneklerinden biri olan Avrupa Türk İşadamları Birliği’nin amaçlarından birinin Türkiye kökenli işverenlerin özgüvenlerini güçlendirmek olduğunu söyleyen Güler, günlük yaşamda Türk ve Müslümanlara olan önyargılı yaklaşımların iş dünyasında aynı oranda bulunmadığını savunuyor.
İşverenleri temsil eden bir lobi örgütü olarak her iki ülkede de; hem Almanya’da hem Türkiye’de politikacılarla bir araya geldiklerini aktaran Ahmet Güler, Almanya’daki Türklerin kalıcı olduğunu her fırsatta dile getirdiğini, ancak Alman toplumunun ve siyasetçilerin ayrımcılığa karşı daha etkin mücadele vermesi gerektiğini vurguluyor.

Almanya'da iş kuran ve başarıdan başarıya koşan binlerce Türk işveren var. Ama aynı zamanda turizm işletmelerinden, uçak şirketlerine, gıda maddelerinden, döner büfelerine, tekstil ve konfeksiyondan, terzi dükkanlarına girdikleri sektörde uzun vadeli ayakta kalabilenlerin oranı şaşırtıcı oranda düşük. Avrupa Türk İşadamları Birliği’nin verilerine göre her iki işletmeden biri iflas ediyor veya başka nedenlerden tekrar kapatılıyor. Ahmet Güler bilhassa orta ve küçük işletmelerin kendilerine has sorunları olduğunu ve birçok kişinin hazırlıksız bir şekilde işverenliğe soyunduğunu, bunun sonucunda başarısız olma rizikosu bulunduğunu söylüyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:12 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG