Erişilebilirlik

Almanya’da Terör Zanlısının Cezaevinde İntiharı Tartışılıyor


Berlin’de terör eyleminde bulunacağı şüphesiyle geçen Pazartesi Leipzig kentinde yakalanan Suriyeli Jaber El Bakr adlı zanlının kaldığı cezaevinde intihar etmesi Almanya’daki cezaevleri ve yargı sistemi ile ilgili tartışmaların artmasına neden oldu.

Tüm siyasi partiler ve politikacılar Suriyeli terör şüphelisinin, Leipzig Cezaevi’ndeki hücresinde kendini asmış halde bulunmasını ‘hukuki bir skandal’ olarak nitelerken, zanlının avukatı, Almanya'da böyle bir olayın meydana gelmesini ‘cezaevlerindeki kontrol sisteminin iflası’ olarak niteledi.

Leipzig Cezaevi yetkilileri daha önce cezaevi piskologları tarafından ‘intihar tehlikesi yok’ raporu verilen Jaber El Bakr’ın hücresinde her 15 dakikada bir olmak üzere 24 saat gözetim altında tutulduğunu, buna rağmen bir gömlekle hücrenin parmaklıklarına kendini asarak intihar ettiğini açıkladı.

Olayın olabildiğince hızlı şekilde açıklığa kavuşturulmasını talep eden Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, zanlının intihar etmiş olmasının, olası saldırı planlarının ortaya çıkarılması yönündeki soruşturmaları zorlaştırdığını söyledi. Çok sayıda siyasetçi zanlının hücresinde kendisini nasıl asabildiği sorusuna yanıt bulunamamasının konuyla ilgili kuşkulara neden olacağını belirtirken, bazı politikacılar da olayın yaşandığı eyalet olan Saksonya’nın Adalet Bakanı Sebastian Gemkow'un istifasını talep ettiler. ‘Bu tarz bir olayı engellemek için elimizden gelen her şeyi yapmış olmamıza rağmen ne yazık ki oldu’ diyen bakan ise istifa taleplerini geri çevirdi.

Medyada yapılan ilk yorumlarda ise, Jaber El Bakr’ın Almanya’ya gelmeden ve geldikten sonra Ortadoğu ülkelerindeki bazı istihbarat teşkilatları ve terör örgütleri ile bağlantısı olduğunun saptandığı ve cezaevinde konuşmaması için öldürülmüş olabileceği de iddia edildi.

Geçen yıl iltica başvurusunda bulunduğu Almanya’da oturum hakkı verilen El Bakr’ın bu yıl içinde en az iki kez Türkiye’ye gittiği ve aylarca orada kaldığı ortaya çıkmıştı. El Bakr’ın Türkiye üzerinden Suriye’ye geçerek bazı istihbarat ajanları ve İŞİD terör örgütü ile bağlantı kurduğu ve terörist saldırı talimatı aldığı tahmin ediliyordu.

Jaber El Bakr’ın Chemnitz kentindeki evinde geçen hafta ihbar üzerine yapılan aramalarda yaklaşık 1,5 kilogram dolayında patlayıcı madde bulunmuştu. Kaçmayı başaran El Bakr Almanya tarihinin en geniş kapsamlı terör operasyonlarından birine neden olurken, Pazartesi günü Leipzig kentinde evlerinde saklandığı 3 Suriyeli mülteci tarafından derdest edilerek polise teslim edilmişti. 22 yaşındaki zanlı Jaber El Bakr’ın başkent Berlin’deki havalimanlarından birinde bombalı bir saldırı planladığı iddia ediliyordu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG