Erişilebilirlik

Almanya'da Terör Korkusu


Alman kentlerinde yapılan karnaval yürüyüşlerinden biri
Alman kentlerinde yapılan karnaval yürüyüşlerinden biri

Braunschweig kentinde yapılacak karnaval yürüyüşü istihbarat kaynaklarının’ İslamcı bir terör saldırısı' olabileceği şeklinde somut bilgiler elde ettiklerini bildirmesi üzerine iptal edildi

Almanya'nın Braunschweig kentinde Pazar günü yapılması planlanan karnaval yürüyüşü terör saldırısı planlandığı istihbaratı nedeniyle son anda iptal edildi.


Aşağı Saksonya eyaletinde bulunan Braunschweig’ın emniyet birimleri iptale neden olarak ‘güvenilir istihbarat kaynaklarının’ İslamcı bir terör saldırısı olabileceği şeklinde somut bilgiler elde ettiklerini açıkladı. Yapılan bir soruşturma kapsamında ortaya çıkan bilgilerin değerlendirildiğini duyuran yetkililer, karnaval resmi geçidine yönelik ciddi bir saldırı tehlikesi olduğundan eğlencelerin başlamasına saatler kala iptal edildiğini bildirdi.


Braunschweig polisi alınan karar sonrasında karnavalın başlayacağı saate kadar araçlardan caddelerde ve tren istasyonlarında yapılan anonslarla iptali kamuoyuna duyurdu ve geçidin yapılması planlanan güzergahtan da uzak durulmasını istedi. Polis söz konusu tedbirin Kopenhag’da yaşanan terör saldırıları ile bağlantısı olmadığını söylerken, Almanya’nın kuzeyindeki en büyük karnaval olan Braunschweig Karnavalına 300 bin kişinin katılması bekleniyordu.


Bu hafta sonu ve önümüzdeki iki gün, Almanya’da ‘Beşinci sezon’ olarak tanımlanan karnaval ve faşing eğlencelerinin doruk noktası olarak tanımlanıyor. Köln ve Düsseldorf kentlerinde Pazartesi günü ‘Güller Pazartesisi’, Münih’te de Salı günü ‘Faşing Salısı’ adı altında yapılacak ve toplam 2 milyon kişinin katılması beklenen karnaval eğlencelerinin ise planlandığı şekilde gerçekleştirileceği duyuruldu.


Bundan kısa bir süre önce Köln karnavalında yer alması planlanan ve Paris’deki Charlie Hebdo saldırısını hicveden bir aracın, güvenlik nedeniyle alaydan çıkarıldığı bildirilmişti. Söz konusu araçta, dergiye saldıranları temsil eden ‘radikal İslamist’ görünümlü bir terörist figürünün ve ifade özgürlüğünü simgeleyen bir kalemin yer alması planlanıyordu. Köln karnavalı yetkilileri, aracın karnavalda yer alması durumunda ‘kaygı verici bazı olaylar olabileceği’ nedeniyle araca alayda yer vermeme kararı alındığını açıklamışlardı.


Paris'te Ocak ayının başında yaşanan terör saldırıların ardından Almanların çoğunluğu benzer bir terör eyleminin Almanya'da da meydana gelebileceğinden yola çıkıyor. Geçen hafta açıklanan bir kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, Almanların yüzde 60'ı terör saldırısı olabileceğini düşünürken, sadece yüzde 26’sı ‘Almanya’da terör saldırısı olmaz’ şeklinde görüş belirtiyor. Aynı araştırmaya göre, halkın yüzde 40’ı radikal İslamist terörü dünya çapındaki en tehlikeli kriz kaynağı olarak tanımlıyor, Ukrayna’daki gelişmeler ve Ebola salgını ise açık farkla ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG