Erişilebilirlik

Almanya'da Terör Alarmından Sonra Güvenlik Önlemleri Arttırılıyor


Almanya'da Terör Alarmından Sonra Güvenlik Önlemleri Arttırılıyor
Almanya'da Terör Alarmından Sonra Güvenlik Önlemleri Arttırılıyor

Almanya’da İçişleri Bakanlığı’nın ülkede ay sonuna kadar bir terör saldırısı olabileceği yolundaki açıklamasından sonra güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Bu arada Almanya’da yaşayan Arap ve Müslümanları hedef alan bazı açıklamalar göçmenleri tedirgin etti

Federal Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin, geçen hafta Çarşamba günü yaptığı Almanya’ya yönelik İslami terör saldırısı uyarısından sonra, başta başkent Berlin olmak üzere ülke çapında olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Uzmanlar önlemlerin 11 Eylül saldırılarından sonra alınan tedbirlerden çok daha kapsamlı olduğunu vurgularken, Berlin’de ‘Reichstag’ olarak bilinen Federal Meclis Binası’na El Kaide tarafından saldırı düzenlenmesinin planlandığını iddiası durumu daha da zorlaştırdı. Ülkenin en çok okunan haber dergisi olan Der Spiegel son sayısında, El Kaide ile bağlı gruplara mensup bir grubun başkent Berlin’deki Federal Meclis Binası’na saldırarak, bir çok kişiyi rehin almayı ve öldürmeyi planladıklarını yazdı. Saldırının biri Türk altı kişiden oluşan ve ikisi bundan bir süre önce Berlin’e gelerek saklanan bir terör grubu tarafından düzenlenmesinin planlandığı savunan Der Spiegel, El Kaide'den ayrılmak isteyen bir kişiden gelen bir ihbar üzerine, de Maiziere'nin geçen hafta terör saldırısı uyarısında bulunduğunu belirtti. De Maiziere, ülkede 22 Kasım sonrasında terör saldırıların olabileceği yönünde ciddi bulguların olduğunu açıklayarak, özellikle kamuya açık alanlarda güvenlik önlemlerini arttırdıklarını söylemişti. Bu arada yetkililerden sızan haberlere göre, söz konusu altı kişilik terör grubun içinde yer alan Türk'ün, 2008'de Almanya'dan Afganistan'a giderek, 2 Amerikan askeri ve 2 Afganlı’nın öldüğü intihar saldırısını düzenleyen Cüneyt Çiftçi'nin ve kendisi de Pakistan’da terör eğitimi alan bir arkadaşı olduğu iddia edildi. Öte yandan Amerikan istihbarat örgütleri CIA ve FBI'ın da Alman güvenlik birimlerini saldırı olacağı konusunda uyardığı kaydedildi. Reichstag binası dünyada en çok ziyaret edilen meclis binası olma özelliğini taşıyor. 24 saat açık olan ve şeffaf mimarisi ile bilinen bu binayı dünyanın her tarafından yılda üç milyon insan ziyaret ediyor. Terör tehdidine karşı bina adeta ablukaya alınırken, Alman yetkililer gelişmeler nedeniyle polis memurlarının Noel iznine çıkmasının yasaklanabileceğini, geleneksel Noel çarşılarının ise özel koruma altında tutulacağını belirtti. Güvenlik güçleri, tren istasyonları ve havalimanları başta olmak üzere pek çok alanda da kontrol merkezleri kurdu, adeta kuş uçurtmuyor. Yetkililer Almanya’ya gelecek uçak yolcularını, önümüzdeki günlerde uzun sürecek aramalarının beklediğini de duyurdu. Bu arada İçişleri Bakanlığı’ndan yetkililer, ‘GSG 9’ adı verilen özel güvenlik biriminin, terör tehlikesine karşı başta Berlin olmak üzere, Hamburg, Münih, Rhein-Main-Bölgesi ve Köln-Bonn civarında radikal İslamcıların yaşadığı çok sayıda evi ve devam ettiği camiyi gözetim altında tuttuğunu doğruladı.

Öte yandan terör tehdidi Alman siyasetçileri arasında tepki bulan açıklama ve yorumlara de neden oluyor. Nitekim Berlin Eyaleti İçişleri Senatörü Ehrhart Körting’in, ‘Tuhaf görünümlü ve Arapça veya anlaşılmayan yabancı dil konuşan komşuların’ güvenlik kuruluşlarına bildirilmesi yönündeki açıklaması, göçmen derneklerinin sert eleştirilerine yol açtı. Körting,’yanlış anlaşıldığını’ söyleyerek geri adım atarken, hükümetteki Birlik Partileri’nin Hıristiyan Sosyal Parti CSU kanadından içişleri politikası sözcüsü Norbert Geis, tehlike oluşturan İslamcıların geçici olarak gözaltına alınmasını önerdi. Başbakan Angela Merkel ise, vatandaşların güvenliklerinin sağlanması için akla gelebilecek her türlü önlemin alındığını, terör tehdidinin Alman özgür ve korkusuz yaşamaktan alıkoyamayacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG