Erişilebilirlik

Almanya'da İtalya Gerginliği


Almanya'da İtalya Gerginliği
Almanya'da İtalya Gerginliği

Euro Bölgesi’nde sular durulmuyor, son olarak da İtalya’nın ekonomik durumu ve büyük bir krizle karşı karşıya olduğu yönünde çıkan haberler, piyasalarda ve uzmanlar tarafından Euro’nun krizinde çok ciddi ve yeni boyut olarak yorumlandı.



İtalya’nın mali durumunun kritikleşmesi, en büyük alacaklısı ve AB’nin güçlü devleti Almanya'da da gerginlik yarattı. Borç yükü sıralamasında AB içinde Yunanistan’ın ardından ikinci sırada yer alan İtalya’nın borç stoku gayrı safi yurtiçi hasılasının %120’sini geçmiş durumda.

Alman uzmanların ortak görüşü İtalya’nın Yunanistan boyutunda bir krize sürüklenmesinin Euro’yu da uçuruma sürükleyeceği şeklinde. Alman Başbakanı Angela Merkel, bu kritik dönemde başladığı Afrika ülkelerine ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada piyasaları sakinleştirmeye çalıştı ve İtalya’nın borçlarını kontrol altına alacağına inancının tam olduğunu duyurdu. Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’de, Euro Bölgesi’nin zor bir dönemden geçtiğini, İtalya’nın durumunun kolay olmadığını, ancak aldığı önlemler ve sunduğu bütçe tasarısının kendisini Roma’nın krizin büyümeden atlatabileceği konusunda ikna ettiğini açıkladı.

Almanya bankalarının İtalya’dan 116 milyar Euro alacaklarının olduğunu söyleyen ekonomistler ise, borç krizinin tırmanması durumunda Almanya’nın da krizden büyük oranda etkilenebileceğini öne sürüyor ve bu son gelişmelerin Euro’nun güvenirliğine büyük bir gölge düşürdüğünü savunuyorlar.

Alman basınının ekonomi sayfalarında da Almanya’nın, Euro ile bağlantılı gelişmelerden ve Avrupa para politikasından zarar gördüğü, bu nedenle de ortak para sisteminden çıkmasının yararına olabileceği yönündeki yorumlar dikkati çekiyor. Nitekim ekonomi analizleri ile bilinen Frankfurter Allgemeine, Yunanistan’dan İtalya’ya uzanan gelişmenin Euro Bölgesi devletlerinin ortak iktisat, ücret ve mali politikaları oluşturmamasının bedeli olduğunu, ortak para birimi Euro’nun bu eksikliği daha da büyüttüğünü yazıyor. İtalya’nın ekonomik bakımdan Avrupa Birliği’nin en güçlü üçüncü ülkesi olduğunu hatırlatan gazete, ülkenin borç krizine sürüklenmesini Euro Bölgesi’nin ve Almanya’nın kaldıramıyacağını da öne sürüyor.

Bu arada İtalya’dan gelen haberler, Alman Borsası’nı da sarstı. Frankfurt Borsası’nda hisse senetleri, büyük değer kaybetti, DAX endeksi yüzde 4 oranında düştü, Euro’nun değeri ise 1,39’a dolara kadar geriledi. Böylece, Euro dört aydır en düşük seviyeyi görmüş oldu.

XS
SM
MD
LG