Erişilebilirlik

Almanya'da Şok Yaratan Rapor


Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı OECD'nin son yayınladığı rapor Alman ekonomi çevrelerinde şok yarattı. Rapor 2008 sonrası özellikle Euro kullanan ülkeleri etkileyen dünya çapındaki ekonomik krizden pek etkilenmeyen, hatta dış ticaretini artıran, işsiz sayısını da düşürmeyi başaran Almanya için uzun vadeli çok karamsar bir tablo ortaya koyuyor.

Rapora göre Almanya’nın dünya ekonomisinde etki ve yerinin büyük oranda gerilemesi bekleniyor. OECD'nin 2060'a kadar dünya ekonomisindeki tahmini değişimi irdelediği rapora göre, şu anda ekonomik gücü ile beşinci sırada olan Almanya, onuncu sıraya düşecek ve Brezilya, Meksika ve Endonezya gibi ülkelerin gerisinde kalacak. Almanya halihazırda özellikle yüksek dış ticaret fazlası ile ABD, Çin, Japonya ve Hindistan'dan sonraki basamakta bulunuyor. Almanya'nın dünyadaki ekonomik üretimde payı 2011'de yüzde 4,8 olarak saptandı, bu rakam OECD raporuna göre 2060'a kadar yüzde 2'ye kadar inecek.

Uzmanlar Almanya'nın önümüzdeki 50 yıllık süre içinde bu oranda gerileyecek olmasını nüfusunun giderek yaşlanması ile açıklıyor. Avrupa Birliği’nin lokomotifi olarak tanımlanan ve ekonomik konumunun sarsılmasının AB'yi de olumsuz etkilemesine kesin gözüyle bakılan Almanya’da kalifiye işgücünün sadece önümüzdeki 10 yıl içinde 2 milyon azalması bekleniyor.

Almanya son yıllarda iş piyasasını özellikle Asya ülkelerinden genç ve kalifiye elemanlara açmayı deniyor, ancak bu olanağı şimdiye kadar beklenin çok altında kişi kullandı. Alman ekonomi çevreleri işsizlikte büyük patlama yaşanan İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerden kalifiye elemanların Almanya'ya gelmesini umuyor. Öte yandan aynı rapora göre, önümüzdeki beş yılda Çin'in ekonomik büyümesi ile şu anda birinci sırada bulunan ABD'yi geçmesi bekleniyor.


Bu arada Alman ekonomisinin bu yılın son çeyreğinde yüzde 0,1 ila 0,2 arasında gerileyerek üst üst küçüleceğinden yola çıkılıyor ve bunun 2013'ün ilk aylarına durgunluk ekonomisi olarak yansıması bekleniyor. Nitekim Almanya’da Federal Hükümet'e bağlı Ekonomi Bilirkişi Komisyonu, gelecek yıla ait ekonomik büyüme tahminini en iyimser koşullarda yüzde 0,8 olarak açıkladı.

Komisyon üyeleri diğer Euro ülkelerindeki kötüleşmenin devam etmesi durumunda bu durumun Almanya'yı da etkileyeceği ve ekonominin hız kaybedeceği görüşünde. Almanya'da gelecek yılın seçim yılı olması nedeniyle ekonomik durumun nasıl gelişeceği sorusu daha da önem kazanıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG