Erişilebilirlik

Almanya’da Sel Felaketi Hayatı Felç Etti


Almanya’nın birçok bölgesinde günlerce durmayan aşırı yağış ve olumsuz hava koşulları nedeniyle taşan nehirler ülkenin büyük bir bölümünü göl haline getirdi. Birçok kent sular altında kalırken, şu ana kadar üç eyalette afet alarmı verildi, ülkenin özellikle güney ve doğusundaki otoyollar, köprüler trafiğe kapatıldı, gemi seferleri iptal edildi. Meteroloji yetkilileri tarafından verilen bilgilere göre, Tuna Nehri'nde su seviyesi 1501 yılından bu yana ilk kez bu kadar yüksek olarak ölçüldü.

Sel felaketinde Almanya'da şu ana kadar en az dört kişi yaşamını kaybederken, Tuna’nın geçtiği Passau ve Rosenheim’da olağanüstü hal ilan edildi, bu kentlerde ve nehir kenarındaki başka yerleşim merkezlerin sular altında kalması sonrasında onbinlerce kişi evlerinden tahliye edilerek okul, spor salonu ve kiliselere yerleştirildi. Başbakan Angela Merkel, Passau'da itfaiye, sivil savunma ve doğal afet ekiplerinin çalışmalarına destek verirken, Türingen ve Saksonya eyaletlerine ulaşan sel suları burada da çok sayıda kentde yaşamı felç etti. Elbe Nehri’nin geçtiği ve geçen Pazartesi metrekareye 80 litre yağmur düştüğü Saksonya Eyaleti’nin başkenti Dresden’de de olağanüstü hal ilan edildi. Normalde 2 metre civarında olan nehir su seviyesinin 8 metreye ulaştığı nehire yakın caddeleri diz boyu sel suları kaplarken, itfaye araçlarına yolları açık tutabilmek için bazı caddelere otomobille girilmesini yasaklandı. Başka birçok kentte ise elektirik ve telefon kesilirken, pis suların karışması tehlikesi sonrasında içme suyu boruları kapatıldı.

Bu arada Saksonya Eyaleti Başbakanı Stanislaw Tillich sel felaketi nedeniyle önümüzdeki günlerde yapacağı Türkiye ziyaretini ertelediğini duyurdu. Öte yandan uzmanlar, sel tehlikesinin gelecek günlerde de devam edeceğini bildirdi. Şiddetli su baskınları geçen günlerde Çek Cumhuriyeti, İsviçre ve Avusturya gibi Avrupa'nın başka ülkelerinde can kaybına neden olmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG