Erişilebilirlik

Almanya’da Seçimlere Geri Sayım


Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak Federal Parlamento seçimleri için geri sayım sürüyor. Seçim öncesi yapılan hemen tüm kamuoyu araştırmalarında Hıristiyan Demokrat CDU partisi ile önde giden Başbakan Angela Merkel ve sosyal demokrat SPD’nin başbakan adayı Martin Schulz Pazar günü televizyonda karşı karşıya gelecekler.

Bir buçuk saat sürmesi planlanan buluşma ülkenin en çok izlenen dört televizyon kanalı tarafından canlı yayınlanacak. Konuların önceden belirlendiği ve dört gazetecinin soru soracağı TV düellosundaki karşılaşma SPD adayı Schulz için son şans olarak değerlendiriliyor.

Avrupa Parlamentosu’nun eski başkanı Schulz’un günlerdir danışmanlarıyla Merkel’e karşı izleyeceği stratejiyi hazırladığı ve özellikle mülteciler ile dış politika konularında sert eleştirilerle rakibine yüklenmeyi hedeflediği bildiriliyor.

Almanya’da liderlerin televizyon ekranlarında kozlarını paylaşmaları Amerikan seçimlerinden esinlenerek, 2002 yılında Gerhard Schröder ile Edmund Stoiber arasında başlamış, 2005, 2009 ve 2013 seçimlerinde de tekrarlanmıştı.

Öte yandan seçimlerde, Türkiye kökenli 92 politikacının çeşitli partilerden milletvekili adayı olduğu ve bunlardan 15’inin seçilme şansının çok yüksek olduğu belirlendi. 2013 yılında yapılan seçimlerde dört partiden 11 Türkiye kökenli milletvekili seçilmişti.

Partileri tarafından gösterildikleri yerler ve listelerdeki konumları göz önüne alındığında, şu andaki hükümetin Göçten Sorumlu Devlet Bakanı SPD’li Aydan Özoğuz’un yanı sıra, Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir, Yeşiller milletvekili Ekin Deligöz, Sol Parti’den Sevim Dağdelen ve SPD’den Cansel Kızıltepe’nin yeniden meclise seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Sosyal demokrat SPD en azından dört başka Türkiye kökenli adayı seçilmesi ‘garanti’ görülen listelerden aday gösterdi. Buna göre SPD’den Gülistan Yüksel, Elvan Korkmaz, Mahmut Özdemir ve Nezahat Baradari’nin meclise girmesi bekleniyor.

CDU’dan Cemile Giousouf’un da yeniden seçilmesi kesin. İlk kez 2013 yılında CDU’dan milletvekili seçilen Giousouf, İslam ve gençlik gibi konulardaki çalışmalarıyla partisinin yükselen isimlerinden bir olarak tanımlanıyor. Sol Parti’den Sevim Dağdelen dışında Berlin listesinden Evrim Sommer ve Hakan Taş’ın da seçilebileceği tahmin ediliyor.

Bundan önceki seçimlerde en çok Türkiye kökenli aday gösteren Yeşiller’den Cem Özdemir’le birlikte Canan Bayram ve Filiz Polat’ın da seçilme şansı yüksek. Seçilmesi garanti gibi gözüken bir diğer aday olan Özcan Mutlu, Türkiye kökenli milletvekillerinin sayısının yükselmesi olasılığını Alman siyaseti açısından önemli bir gelişme olarak tanımlıyor ve politikada göçmenlerin eşitlik mücadelesinin sürmesi için gerekli olduğunu vurguluyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG