Erişilebilirlik

Almanya’da Seçime Dokuz Gün Kala Durum Ne?


Almanya’da genel seçime dokuz gün kala yapılan son kamuoyu araştırmaları, aşırı sağcı popülist parti Almanya için Alternatif AfD’nin oylarının geçen haftaya göre 1 puan yükselerek yüzde 12’ye ulaştığını gösteriyor. AfD’nin bu oy oranı ile mecliste Birlik Partileri ve SPD’den sonra üçüncü sırada yer alması ve ana muhalafet görevini üstlenmesi bekleniyor.

Irkçı parti ilk kez meclise girebilir

Anket sonuçlarının doğru çıkması ihtimali, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez ırkçı-milliyetçi bir partinin, sığınmacılara, yabancılara, özellikle de Müslümanlara karşı düşmanlığın yeniden tırmanmaya başladığı ve saldırıların arttığı bir dönemde Alman meclisine girmesi anlamına da geliyor. Yapılan kamuoyu araştırmalarında Hıristiyan Birlik partileri olarak nitelenen Başbakan Angela Merkel’in lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile sadece Bavyera Eyaleti’nde seçimlere giren Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) yüzde 37 ile birinci sırada. Sosyal demokrat SPD ise geçen haftaya göre 1 puan kaybetti ve oy oranı yüzde 20’ye geriledi. Hür Demokrat Parti yüzde 9,5 oy oranıyla dördüncü, Sol Parti yüzde 9’la beşinci sıraya yerleşti.

Cem Özdemir’in partisi puan kaybediyor

Eşbaşkanlığını Cem Özdemir’in yaptığı Yeşiller Partisi de geçen haftaya göre 0,5 puan oy kaybederek yüzde 7,5’e geriledi. Bu arada geçen günlerde yapılan tüm kamuoyu yoklamaları seçmenlerin yüzde 40’a yakının hala kararsız olduğunu gösteriyor. Bu yasama döneminde Alman meclisinde yer almayan AfD ve liberal FDP’nin yüzde beş barajını geçerek parlamentoya girmesi meclis aritmetiğinde derin değişikliklere yol açacak, önümüzdeki dönemde mecliste dört yerine altı parti olacak. Uzmanlar seçimlerin galibi olması beklenen Başbakan Angela Merkel’in nasıl bir koalisyon kurmasının da önceki dönem gibi kolay olmayacağını belirterek, sonuçta CDU/CSU ve SPD’nin yeniden büyük koalisyon hükümeti oluşturmalarının en büyük olasılık olarak değerlendiriyorlar.

Türk asıllı seçmen ne yapacak?

Almanya'da Türkiye kökenli yaklaşık 3 milyon insan yaşıyor. Bunlardan yaklaşık 750 bini Federal Meclis seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip. Berlin ile Ankara arasında gittikçe artan siyasi gerilim ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye karşıtı partilere oy vermeyin” çağrısı seçmenin tercihini zorluyor. Erdoğan'ın boykot çağrısının ne kadar karşılık bulacağı henüz kestirilemiyor, ancak uyulması durumunda bu gelişmeden en zararlı çıkacak partinin SPD olması bekleniyor. 2013’teki son genel seçimlerde, Türkiye kökenlilerin yüzde 64’ü SPD’ye, yüzde 12’si Yeşiller ve Sol Parti’ye, yüzde 7’si ise Merkel’in CDU/CSU blokuna oy verdi. Erdoğan’ın “oy vermeyin” dediği Birlik Partileri, SPD ve Yeşiller 3 dışında kalan partiler ise, sosyalist Die Linke, ırkçı AfD ve liberal FDP’nin de halihazırda Türkiye’ye sıcak bakmadığı biliniyor. Bu arada Federal Parlamento seçimlerini boykot eden, Türklerin kurduğu Yenilik ve Adalet Birliği Partisi (BIG)'in Genel Başkanı Haluk Yıldız, seçmenlerden sandığa giderek seçim pusularına "Seçim Boykotu" yazmalarını istedi. Almanya'daki partilerin Türkiye karşıtı bir seçim kampanyası yürüttüklerini ileri süren Yıldız, geçersiz oyların siyasi partilerin işine yaramayacağını öne sürdü. Kuzey Ren Vestfalya eyaletinden Sosyal Demokrat Parti milletvekili adayı Nezahat Baradari ise boykot teklifini eleştirerek, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin seçime katılmalarının kendi sorunlarının çözümü açısından belirleyeceği olacağını savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG