Erişilebilirlik

Almanya'da Seçim Mitingleri Başladı


Türkiye’de 1 Kasım’da yapılacak genel seçimlerin tansiyonu yükseldikçe, seçimlerin heyecanı Almanya’da da hissedilmeye başlanıyor. Siyasi parti liderlerinin Almanya’daki yaklaşık 1 milyon 400 bin civarındaki seçmenin oyunu alabilmek için miting ve toplantı tarzındaki çalışmalarına burada start vermeleri söz konusu atmosferde en büyük pay sahibi.

Nitekim Kurban Bayramı günlerinde CHP ve HDP liderleri çeşitli kentlerde salon toplantılarıyla seçmenlere seslendi. Önce Belçika ve Hollanda’da seçmenlerden oy istemek için ikna turları yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cuma ve Cumartesi günleri Almanya’da katıldığı toplantılarda Avrupa'da yaşayan Türklere seçimde sandığa gidip oy kullanmaları çağrısında bulundu, seçimle ilgili konuların yanısıra yurtdışındaki Türklerin durumu ve mülteci konularına da değindi. Köln, Mannheim, Stuttgart, Frankfurt ve Münih gibi kentlerde seçmenler ile buluşan Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmalarda Türkiye’nin 2 milyondan fazla sığınmacı kabul ettiğini, ancak son yaşanan olaylarla birlikte durumun artık tüm Avrupa’nın sorunu haline dönüştüğü açıkladı.

Kılıçdaroğlu Köln’de yaptığı konuşmada AKP hükümetinin Suriye politikasının yanlış olduğunu ve göçmen sorunun bu boyuta gelmesini beraberinde getirdiğini de öne sürdü.

Kılıçdaroğlu’nun Almanya’daki temasları ve konuşmaları sırasında belki en çok dikkat çeken açıklamalarından biri yurtdışındaki seçim sandıklarının başında din görevlilerinin bulunması konusunda oldu. Düzenlenen bir basın toplantısında konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan CHP lideri, bu konuda bir endişesi olmadığını ifade etti.

Türkiye'de 1 Kasım erken seçimleri öncesi Almanya'da seçmenlerle bir araya gelen bir diğer lider ise HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş oldu. Demirtaş Berlin, Hamburg ve Leverkusen’de seçmenlere seslendi. Yaptığı konuşmalarda 7 Haziran’dan bu yana Türkiye'de anayasa ve hukukun askıya alındığını öne süren Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirerek, HDP’nin 7 Haziran seçimlerindeki başarısının Erdoğan’ın başkanlık planını bozduğunu iddia etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çözüm sürecini sonlandırdığını savunan Demirtaş, partisinin ise barış için elinden gelen her şeyi yaptığını öne sürdü.

Liderlerin yurtdışındaki seçmenlere yönelik toplantıları önümüzdeki günlerde de devam edecek. AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu 3 Ekim tarihinde Düsseldorf'ta Türk seçmenlerle buluşacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise Fransa'nın Strasbourg kentinde 4 Ekim'de yapılacak ‘Milyonlarca Nefes Teröre Karşı Tek Ses’ mitingine katılacağı duyuruldu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:46 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG