Erişilebilirlik

Almanya'da Sağlık Sistemi Tartışması


Almanya'da Sağlık Sistemi Tartışması
Almanya'da Sağlık Sistemi Tartışması

Amerika’da geçen ay Kongre tarafından kabul edilen sağlık yasası reformu, sigorta sisteminde köklü değişiklikilere yol açacak. Sağlık sistemini tartışan bir başka ülke de dünyanın en eski sağlık sigortası geleneğine sahip ülkesi Almanya.

Almanya dünyada sağlık sisteminin en güçlü olduğu ülkeler arasında kabul ediliyor. Bunun başlıca nedenlerinden biri anayasında kendini ‘sosyal devlet’ olarak tanımlayan yönetimin geçmişte sağlık hizmetleri için ayırdığı bütçenin gayri safi yurtiçi hasılanın ortalama yüzde 12’sine denk gelmesiyle de bağlantılı. 1881 yılında yaşama geçirilen sosyal sigorta sistemi genel görünümüyle o zamandan bu yana kadar geçerliliğini koruyor ve devlete ait sağlık sigortaları hastalık durumunda sigortalılara kapsamlı koruma sağlıyor. Çalışanların yüzde 90’ı bu tarz sigortalara kayıtlı.

Ancak hızla yaşlanan nüfus, doğum oranlarındaki azalış ve sağlık giderlerindeki aşırı artış, Alman sağlık sistemini iflasın eşiğine getirdi. Yıllık cirosu 250 milyar Euro’yu aşan ve kişi başına yıllık 3 bin 210 Euro harcanan sağlık sistemi tam anlamıyla alarm veriyor. Son 20 yılda 14 kez yapılan reform denemeleri başarısız kalıp, aksine sigortalının külfetini arttırırken, ülkenin başka bir sorunu ise doktor açığı.

Alman Tabipler Birliği tarafından yapılan araştırma ülke genelinde 3 bin 600'den fazla doktor açığı bulunduğunu, özellikle kırsal kesimde doktor sıkıntısının kapatılamadığını ortaya çıkardı. Almanya’da yaklaşık 150.000 doktor var, kişilerin yıllık ortalama doktor ziyareti sayısı ise 18. Alman sağlık sistemini en zorlayan konu ise Avrupa'daki diğer ülkelere göre yüzde 30 daha pahalı olan ilaç fiyatları.

Sağlık Bakanı Philip Rössner, piyasaya sürdükleri yeni ilaçların fiyatlarını istedikleri gibi belirleyen ilaç sanayisi için ‘zorla fiyat düşürme’ planı hazırladı. Buna göre ilaç fiyatların düşürülmesi için sağlık sigortalarıyla ilaç şirketleri arasında yapılacak görüşmelerde diğer AB ülkelerindeki fiyatlar göz önüne alınarak bir rakam saptanacak. Hamburglu doktor Bünyamin Emirli’de fiyat politikalarından dolayı büyük ilaç firmalarını suçluyor ve Alman sağlık sisteminin çökmemesi için acil önlem alınmasını istiyor.

Almanya'daki sağlık sigortaları 1990lı yıllarda harcamalarının yüzde 16’sını ilaç ödemelerine ayırırken, bu oran şimdilerde yüzde 32 civarında. Sağlık sigortalarının bu yıl vermesi beklenen açık ise en az 4 milyar Euro.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG