Erişilebilirlik

Almanya'da PKK'ya Bakış Değişiyor


Berlin'de PKK'ya konan yasağın kalkması için gösteri yapan Kürtler
Berlin'de PKK'ya konan yasağın kalkması için gösteri yapan Kürtler

Çeşitli partilerden politikacılar ve medya "IŞİD'e karşı mücadele veren PKK kendini değiştirdi.Terör örgütleri listesinden çıkarılmalı" şeklinde görüş belirtiyor

BERLİN- Başta ABD olmak üzere Batı ülkeleri, Türkiye'nin IŞİD'le mücadelede nasıl bir rol üstleneceği konusunda karar vermesini beklerken, Peşmerge ile birlikte IŞİD’e karşı mücadele veren PKK’ya yönelik bakış açısının Almanya’da hızla değiştiği dikkati çekiyor.

PKK, Almanya’da 1993’ten beri terör örgütü olarak tanımlanıyor ve resmen yasaklı. Siyasi söylemlerde ve medyadaki değerlendirmelerde PKK’nın IŞİD'e karşı Peşmerge ve Suriyeli Kürtlerle hareket etmesinden övgü ile bahsedilirken, Başbakan Merkel’in koalisyon ortağı SPD ile Yeşiller ve Sol Partili birçok politikacı ‘PKK kendini değiştirdi. Terör örgütleri listesinden çıkarılmalı’ şeklinde görüş belirtiyor.

Hıristiyan Birlik Partilerinin Dış Politika Sözcüsü ve Başbakan Merkel’e en yakın isimlerden biri olan Philipp Missfelder’in de, IŞİD tehlikesi karşısında PKK’nın Suriye’deki ‘katkılarını’ övmesi ve ‘küçük de olsa önemli bir adım’ şeklindeki sözleri bu konuda şimdiye dek katı bir tutum sergileyen muhafazakârlar açısından da yeni bir sürecin başlangıcı olarak yorumlanıyor.

Öte yandan medyada yer alan yazılarda da PKK yasağının kaldırılması gerektiğinin vurgulanması örgüte bakışın hızla olumluya kaydığının göstergesi. Ülkenin en önemli gazetelerinden “Die Tageszeitung” geçen gün ‘PKK Almanya’nın bir parçasıdır’ manşetini kullanarak, PKK’nın terörist örgütler listesinden çıkarılmasını talep etmiş ve yasağın Almanya’daki Kürtleri terörizmle ilişkilendirerek, kriminalize ettiğini iddia etmişti.

Almanya Kürt Toplumu sözcülerinden Mehmet Tanrıverdi hem IŞİD hem de Türkiye’deki çözüm süreci sonrasında oluşan koşullara dikkati çekiyor ve yasağın Almanya’daki Kürtlerin yaşam koşullarını ve yasal konumlarını kötüleştirdiğini öne sürüyor.

Alman güvenlik birimleri yasağın başladığı 1993’te PKK’nın Almanya’da 6 bin 900 üyesi olduğunu, bu sayının geçen yıl 13 bine çıktığını açıklayarak örgütün faaliyetini sürdürdüğünü dolaylı olarak kabullenmiş oldu.

Alman iç istihbarat servisi Federal Anayasayı Koruma Dairesi, PKK’nın Almanya'yı örgütün siyasi ve silahlı mücadelesine maddi katkı yaratma imkanı açısından Avrupa'daki en önemli ülke olarak tanımladığını belirtmişti. Mehmet Tanrıverdi mevcut yasağı farklı isimler altında örgütlenerek aşan PKK ile ilgili yasağın artık gereksiz olduğunu savunuyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG