Erişilebilirlik

Almanya’da PKK Sempatizanlarından Saldırı


Almanya'nın Aschaffenburg kentinde ‘Hep birlikte teröre karşı’ adlı yürüyüş için toplanan gruba, bir grup PKK sempatizanın saldırması ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD’nin bir subesine molotof kokteyli atılması Türkiye’de tırmanan gerginliğin Almanya'ya yansıyabileceği yorumlarına neden oldu.

Pazar günü Bavyera eyaletindeki Aschaffenburg’da Türk Sivil Toplum Kuruluşlarından bağımsız düzenlenen yürüyüşe yaklaşık 650 kişi katıldı. ‘Hep birlikte teröre karşı’ başlığı altında düzenlenen yürüyüşe katılanlar IŞİD ve PKK’nın terör eylemlerini protesto eden pankartlar taşırken, bir grup PKK sempatizanının korteje taş ve havai fişeklerle saldırdığı bildirildi. Yürüyüşün bitmesine az bir süre kala gerçekleşen saldırı sonrasında olaya polis müdahele etti ve yürüyüş yapan gruba dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Olay yerinden uzaklaşan PKK sempatizanları ise önce bir binaya sığındı, ardından polis tarafından çıkarılarak gözaltına alındı. Polis toplam 36 kişinin geçici olarak gözaltına alındığını, yaşanan arbadede gözüne maytap gelen bir polisin hafif yaralandığını açıkladı. Olay sonrasında bir açıklama yapan Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Hermann, yaşananları ‘kabul edilemez ve kaygı verici’ olarak tanımladı ve ‘Türk-Kürt geriliminin Alman topraklarına sıçramasını kesinlikle red ediyoruz’ dedi. Yaşanan olayların Hristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU’nun Türkiye’ye vize serbestliğine karşı tavrını haklı çıkardığını savunan Hermann, ‘Hangi insanlara vize vereceğimizi bilmekte fayda var. Türklere ve Kürtlere Almanya’ya istedikleri gibi gelebilme hakkı ülkemiz açısından kabul edilebilir bir durum değil’ şeklinde konuştu.

Bu arada Almanya Yeni Türk Komitesi (AYTK) adlı bir örgüt, 10 Nisan Pazar günü aralarında Frankfurt ve Münih’in de bulunduğu toplam beş kentte ‘Terörü lanetleme yürüyüşü’ düzenleyeceğini açıkladı.

UETD'nin şubesine saldırı

Öte yandan AK Parti’ye yakınlığı ile bilinen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD’nin Grevenbroich kentindeki şubesine Cumartesi gecesi molotofkokteyli ile saldırı düzenlendi. Polisin verdiği bilgiye göre, bir aracın camından binaya yanıcı madde atıldı. Saldırıda binanın özel güvenlikli camı kırıldı, molotof kokteylinin isabet ettiği dış cephesinde yanık sonucu hasar oluştu. UETD’nin şubelerine son dönemlerde düzenlenen saldırılarda artış kaydedilirken, son olarak geçen hafta Dinslaken ve Ocak ayında da Leverkusen kentindeki şubesine benzer şekilde saldırılar gerçekleştirilmişti. Saldırların gece saatlerinde yapıldığı dikkat çekerken, o saatlerde dernek lokallerinde kimse bulunmadığı için şimdiye kadar herhangi bir can kaybı ve yaralanma gerçekleşmedi. Şube duvarlarına saldırı ile bağlantılı yazılan sloganlardan, saldırıların PKK sempatizanları tarafından düzenlendiği tahmin ediliyor. UETD Genel Başkanı Zafer Sarıkaya, kendilerine yönelik saldırıların Almanya’nın iç barışını ve demokrasiyi hedeflediği görüşünde.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG