Erişilebilirlik

Almanya'da Patriot Tartışması


Türkiye'nin Suriye krizi nedeniyle NATO'dan resmen Patriot füzesavar sistemlerini istemesi ve bu konuda her geçen gün daha da somutlaşan planlar, Almanya’da hararetli tartışmalara yol açmaya devam ediyor.

NATO’nun geçen Çarşamba Türkiye’nin bu yöndeki talebine yeşil ışık yakması sonrasında Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Almanya’nın müttefiki Türkiye’ye bu konuda yardım etmeye hazır olduğunu bildirdi. Westerwelle, Türkiye’nin güvenliği konusunda ciddi kaygıları olduğunu da söyledi.

NATO içinde askeri envanterinde Patriot savunma sistemi bulunan üç ülkeden biri olan Almanya aynı zamanda füzelerin üretildiği yer. Uzmanlar Patriot sisteminin Suriye sınırına konuşlandırılmasına paralel 85 ila 170 Alman askerinin de bölgeye gitmesi gerekeceğinden yola çıkıyor.

Dışişleri Bakanı Westerwelle ve Federal Savunma Bakanı Thomas de Maizière, Patriot füzelerinin Türkiye-Suriye sınırına konuşlandırılması durumunda bunun Suriye’deki çatışmalara karışmak anlamına gelmediğinin altını çizerken, muhalefet partileri ise Alman askerlerinin Suriye kara ve hava sahasında herhangi bir askeri operasyona girişmeyeceği konusunda güvence olmadığını savunuyor.

Nitekim Alman askerlerinin gerektiğinde Suriye uçaklarına ateş açmasının savaşa dahil olmak anlamına geleceği görüşünü açıklayan Soysal demokratlar, konunun Alman Meclisi’ne taşınmasını ve oylanmasını talep ediyor. Siyasi gözlemciler SPD’nin konuyla ilgili itirazına rağmen mecliste müttefik ülke Türkiye'nin isteğine kayıtsız kalmayacağını ve füzelerin gönderilmesinden yana oy kullanacağını belirtiyor.

Suriye’nin Türkiye’ye saldırma gibi bir planı olmadığını savunan Yeşiller Almanya'nın Suriye'deki iç savaşa çekilmesini istemediklerini, ancak NATO kapsamında dayanışma durumunda sistemin Türkiye’ye yerleştirilmesine evet diyebileceklerini duyurdu. Kamuoyunun konuyla ilgili görüşü de siyasetdeki tartışmalara paralel bir çizgide, yapılan anketlere göre halkın yüzde 58’i Patriotların Türkiye’ye gönderilmesinin amacının Suriye’ye askeri bir müdahale olduğu görüşünde.

Füze sisteminin yerleştirilmesine net bir şekilde karşı çıkan ve gerekirse konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını açıklayan Sol Parti’den Federal Milletvekili Sevim Dağdelen ise Patriot füze savunma sistemleriyle birlikte Alman asker gönderilmesini savaş ilanı olarak yorumluyor.

Bu arada konunun önümüzdeki Cuma günü Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Alman meslektaşı Westerwelle arasında Berlin’de yapılması planlanan Türkiye Almanya Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısında da ele alınması bekleniyor. Davutoğlu’nun bu kapsamda Alman kamuoyunda oluşan kaygıları gidermek amacıyla Patriotların yalnızca savunma amaçlı kullanacağı güvencesini vereceğinden yola çıkılıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel’le geçen Ekim ayındaki Berlin buluşmasında duyurulan Türkiye Almanya Stratejik İşbirliği Konseyi iki ülke arasında ekonomi, dış politika ve güvenlik alanlarında daha yakın işbirliği için stratejik diyalog mekanizması oluşturulmasını amaçlıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG