Erişilebilirlik

Almanya'da Paris Saldırısına Büyük Tepki


İslam ve göçmen karşıtı PEGİDA hareketinin Dresden'de düzenlediği son gösteri
İslam ve göçmen karşıtı PEGİDA hareketinin Dresden'de düzenlediği son gösteri

Başbakan Merkel ve parti liderleri saldırıyı "iğrenç" olarak nitelerken olayın son haftalarda ülke gündemini belirleyen İslam ve göçmen karşıtı PEGİDA hareketini daha da güçlendirebileceği yorumu yapılıyor

Fransa’nın tanınmış mizah dergilerinden Charlie Hebdo’ya silahlı saldırı düzenlenmesi Almanya’da da büyük şok ve üzüntüye neden oldu. Başbakan Angela Merkel, Paris’deki terör eyleminin sadece Fransa vatandaşlarını değil, genel olarak ifade ve basın özgürlüğünü hedef aldığını söyledi.

Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırıyı öğrendiğinde şok olduğunu ifade eden Angela Merkel, saldırıyı ‘iğrenç’ diye nitelendirdi. Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de saldırıyı ‘iğrenç’ olarak tanımladı ve eylemin Avrupa’nın değerlerine ve toplumların özgürlüğüne yönelik olduğunu, Almanya’nın yakın dostu Fransa’nın yanında yer aldığını söyledi.

Sosyal Demokrat SPD’nin Genel Başkanı Sigmar Gabriel, 'Gözü dönmüş teröristlerin fanatik eylemlerini kınıyorum‘ şeklinde konuştu ve düşünce özgürlüğünü savunan gazeteci, yazar ve sanatçılarla dayanışmaya alternatif olmadığını açıkladı. ‘Olayı lanetliyorum’ diyen muhalafetteki Sol Parti’nin Grup Başkanı Gregor Gysi, bu terör eyleminin Almanya’da ırkçı ve yabancı düşmanı çevrelerce suistimal edilmesi ihtimaline dikkati çekti. Gysi ‘terör eylemlerine ve ırkçılığa aynı şekilde tavır koyulması gerekiyor’ dedi.

Alman medyasında konuyla ilgili yapılan yorumlarda Charlie Hebdo dergisinin daha önce Hz. Muhammed’i resmeden karikatürleri nedeniyle gündeme geldiği hatırlatıldı ve terör eyleminin arkasında radikal İslamcıların olma ihtimaline vurgu yapıldı.

Televizyon programları ve haber ajansları, düzenlenen saldırının derginin geçmişte yayınladığı karikatürlerle ilişkili olabileceğini vurgulayan haberlere yer verirken, son haftalarda Almanya gündemini belirleyen İslam karşıtı Pegida hareketinin bu olaydan sonra daha da güçlenebileceği tezi dikkati çekti.

Yorumlarda Pegida taraftarlarının İslam'ın Avrupa’da yayıldığını söylediklerinin ve dini radikalizme karşı olduklarının altı çizildi. Yeşiller Partisi’nden Federal Meclis eski milletvekili Memet Kılıç, Paris’te yaşanan olayın Almanya’da konuyla ilgili tartışmaları olumsuz etkileyeceği görüşünde.

'Batının İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar' Pegida hareketinin Paris’teki terör eylemi sonrasında daha da güçleneceği görüşünde olan bir diğer isim ise Avrupalı Türk Demokratlar Birliği UETD’nin Genel Başkanı Süleyman Çelik. Saldırıyı kınayan Çelik, Almanya’daki Pegida ve İslam’la ilgili tartışmaların bundan sonraki süreçte yön değiştireceğini düşünüyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG