Erişilebilirlik

Almanya’da Otobanlar Paralı Oluyor


Avrupa Türk Nakliyeciler Birliği Başkanı Halis Ateş’e göre, 2016’da başlayacak olan ve yabancılara daha yüksek ücret yükleyen uygulama AB mevzuatına aykırı ve diğer ülkelerde yerli yabancı herkesten aynı oranda vinyet ücreti alınıyor

Almanya hız sınırı olmayan 13 bin kilometre uzunluğundaki otobanları ile Avrupa'nın en uzun, dünyanın da ABD’den sonra 2. en uzun otoyol ağına sahip ülke konumunda. 1921 yılında dünyadaki ilk otoyolunu açan Almanya, hız meraklıların cenneti olarak tanımlanıyor. Ülkenin bir diğer özelliği ise otoyol kullanımının diğer komşu AB ülkelerine kıyasla ücretsiz olması. Ancak bu durum 1 Ocak 2016’dan itibaren sona erecek.

Almanya Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt’in planlarına göre, 1 Ocak 2016’dan itibaren Almanya'da 3,5 ton ağırlığının altındaki tüm araçlar için otoyol ücreti alınacak ve sadece otobanlar değil, tüm yolların kullanımı paralı olacak. Almanya’da yaşayan araba sürücüleri için mecburi ücretinin yıllık en fazla 100 Euro olacağı tahmin ediliyor. Alman plakalı araç sahiplerine vinyet ücreti ödedikleri yıllık araba vergisinden düşürülecek. Yetkililer sürücülere vinyet ücretiyle ek bir maddi yük gelmeyeceği garantisi veriyor. Buna rağmen araç sahipleri ve Almanya’da çok güçlü olan otomobil lobisi tarafından eleştirilen uygulamayı Ulaştırma Bakanlığı yeni yol ve köprü yapımı ile gerekçelendiriyor ve yol vergisinden senede 800 milyon Euro elde edileceğini belirtiyor. Bu yüklü miktar Almanya’dan geçecek yabancı araçlardan elde edilecek.

Uzmanlar Almanya’da yıllık 170 milyon başka ülkeden gelen aracın geçiş yaptığını belirtiyor, bu sayının her yıl artığını ve Avusturya, Fransa, İtalya gibi ülkelerde karayolu bakım ve yapım masrafı için otoban kullanım vergisi alındığını vurguluyor. Yabancı araçlardan 10 günlük vinyet için 10 Euro, iki aylık vinyet için ise 20 Euro alınacak. Yıllık ücret ortalama 80 Euro civarında olacak.

Bu noktada çok yoğun eleştirilen ve Almanya ile AB mercilerinin arasını açacağa benzeyen sorun, Almanya’da ikamet eden sürücülerle diğer AB ülkelerinde yaşayan sürücülere farklı muammele yapılması. Avrupa Türk Nakliyeciler Birliği Başkanı Halis Ateş gibi birçok uzman bunun AB mevzuatına aykırı olduğunu savunuyor ve diğer ülkelerde yerli-yabancı herkesten aynı oranda vinyet ücreti alındığını vurguluyor.

Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokrat Fraksiyonu’ndan milletvekili İsmail Ertuğ da Almanya’nın planladığı uygulamanın AB vatandaşlarını eşit algılamadığı için doğru olmadığını söylüyor ve bazı ülkelerin haklı olarak AB nezdinde engelleme girişimde bulunacağını belirtiyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG