Erişilebilirlik

Almanya’dan Namibya’da Soykırım İtirafı


Alman hükümeti, 1904 ile 1908 yılları arasında Alman İmparatorluğu’nun kolonisi Alman Güneybatı Afrika’sında yerli halklar Herero ve Namalara yapılan katliamları ‘soykırım’ olarak niteledi. Konuyla ilgili Alman basınında çıkan haberleri doğrulayan Federal Dışişleri Bakanlığı, Almanya ile Namibya hükümetleri arasında devam eden gayrıresmi görüşmelerin yılsonuna kadar sona ereceğini ve imzalanacak ortak metinde Herero ve Nama halklarına yönelik katliamların soykırım olarak tanımlanacağını açıkladı.

Bu kapsamda yılsonunda Alman ve Namibya parlamentolarının ortak bir oturum için bir araya gelmeleri, söz konusu toplantıda Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un Herero ve Nama haklarından resmen özür dilemesi planlanıyor.

Almanya ile Namibya temsilcileri arasında tazminat pazarlıklarının ise sürdüğü duyuruldu. Herero ve Nama haklarının temsilcileri Yahudi soykırımına benzer tazminat talep ederken, Namibya’ya 1990 yılından bu yana 870 milyon Euro mali yardım yapıldığını belirten Alman temsilciler soykırım kurbanlarının ailelerine maddi tazminat yerine, Namibya’da altyapı, eğitim ve kültür çalışmalarına fon ayırmayı teklif ediyor. İki taraf tazminat ya da fonların kime ödeneceği konusunda da uzlaşmış değil. Herero ve Nama halklarının temsilcileri mali desteğin Namibya’ya değil doğrudan Afrika’nın ülkelerine dağılmış şekilde yaşayan ve sayıları 300 bin civarında olan Herero ve Namalara yapılmasını talep ediyor. Şimdiye dek yapılan pazarlıklarda kesinleşen, Almanya’nın resmi özrü sonrasında ‚Alman-Namibya Gelecek Vakfı’nın kurulması, siyasi eğitim projeleri ve gençlik değişim programlarının yaşama geçirilmesi planı.

Almanya’nın Afrika’daki kolonilerinde yaşananlar, geçen 2 Haziran’da Federal Meclis’te kabul edilen Ermeni soykırım tasarısıyla bağlantılı olarak tekrardan gündeme gelmişti. Çok sayıda Türk siyasetçi, Ermeni soykırımı kararından sonra, Almanya’nın Herero ve Namalara karşı soykırım suçu ile yüzleşmediğini belirterek, bunu ‘çifte standart’ olarak niteledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermeni soykırımı kararını eleştirirken, ‘Almanya, bir kez daha söylüyorum. Önce holokost ve Namibya'daki 100 bin kişinin ölümüyle hesaplaş. Siz, Türkiye'yi Ermeni soykırımı ile suçlayabilecek en son ülkesiniz' diye konuşmuştu.

1884 yılında Alman İmparatorluğu’nun işgal ettiği ve günümüzde adı Namibya olan bölgede, 1904 yılında Herero halkı isyan etmiş ve çatışmalarda 100 kadar Alman askeri öldürülmüştü. Bunun üzerine bölgenin komutanı olan Alman General Lothar von Trotha 2 Ekim 1904 tarihli emriyle, ‘silahlı veya silahsız tüm Hereroların öldürülmesi’ emrini verdi. Daha sonra ayaklanan Namalara karşı da büyük kıyımlar işlenirken, kaynaklara göre toplam 90 bin yerli Alman askerleri tarafından öldürüldü ya da çalışma kamplarında can verdi.



STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG