Erişilebilirlik

Almanya’da Müslüman Karşıtı AfD’nin Zaferi


Hafta sonunda Baden Württemberg, Rheinland Pfalz ve Saksonya Anhalt eyaletlerindeki seçimlere mülteci ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif Partisi AfD’nin aldığı yüksek oy oranları damgasını vurdu.

AfD her üç eyalette iki haneli oy oranlarına ulaşırken, Saksonya Anhalt’da yüzde 24,2 oy oranı ile ikinci parti konumuna gelerek, Almanya’da 2.Dünya Savaşı sonrasında en fazla oy toplayan aşırı sağcı parti oldu. AfD Baden Württemberg’de de büyük sürpriz yaparak yüzde 15 oyla üçüncü sırada yer alırken, Rheinland Pfalz’da yüzde 12,6 ile dördüncü parti konumuna ulaştı.

Siyasi gözlemciler, Almanya siyasetini sarsan AfD’nin, önümüzdeki sonbaharda Berlin eyaletinde ve 2017’de yapılacak genel seçimlerde meclise girmesine kesin gözüyle bakıyorlar. Seçimin ertesi gün başkentte yapılan yorumlarda AfD’nin zaferi Başbakan Merkel’in mülteci politikaları ile ilişkilendiriliyor ve Merkel’in açık sınır politikasında ısrarlı tutumunun siyasette aylardır yarattığı çalkantıların sonucu olarak değerlendiriliyor.

Başbakan Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik CDU, üç eyalette de oy yitirirken, geleneksel kalesi olarak tanımlanan ve muhafazakâr nüfusu ile bilinen Baden Württenberg’de yüzde 12’lik oy kaybı ile tarihinin en büyük hezimetlerinden birini yaşadı. Seçimin bir diğer kaybedeni Sosyal Demokrat SPD oldu. Gerçi sosyal demokratlar Rheinland Pfalz’da yüzde 36,4 oyla seçimleri kazanan taraf oldu. Ancak Baden Württenberg’de yüzde 12, Saksonya Anhalt’da ise yüzde 10’luk oy oranları ile AfD ve Yeşiller’in ardından dördüncü parti konumuna düştü.

Berlin’deki siyasi gözlemciler son yıllarda sürekli kan kaybeden SPD’nin artık ‘kitle partisi’ olarak tanımlanamayacağını ve tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşadığını savunuyorlar. Siyasi analizlerde mülteciler konusunda Almanya’nın liderliğinde AB ile Türkiye ile yapılacak önemli görüşmelere bir kaç gün kala, Berlin’de özellikle AfD’nin zaferinin demokrasiyi tehdit eden, CDU ile SPD’nin hezimetlerinin ise eski siyasi düzeninin çöküşüne neden olabilecek bir durum olduğu savunuluyor.

Başbakana yakın çevreler Merkel’in dünkü hezimete rağmen istifayı düşünmediğini ve mülteci krizindeki rotasını da değiştirmeyi hedeflemediğini belirtirken, Almanya’daki Türk lobisinin temsilcileri artık sekiz eyalette temsil edilen Almanya için Alternatif partisini ‘barış içinde yaşam için büyük bir tehlike’ olarak tanımlıyor. ‘AfD Almanya’nın üzerine bir kâbus gibi çöktü’ diyen Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofoğlu, partinini başarısının ırkçı politikalarının daha da sertleşmesine neden olacağını savunuyor.

Eyalet seçimlerinden kısa bir süre önce AfD’nin 30 Nisаn'dа yаpılаcаk gеnеl kоngrеsinde oylanacak parti programının ayrıntıları basına yansımış, partinin bundan böyle sünnеtin, minаrеlеrin vе еzаnın yаsаklаnmаsındаn yаnа tavır koymayı planladığı anlaşılmıştı. AfD'nin pаrti prоgrаmı tаslаğındа, sünnеt insаnlık оnurunu zеdеlеyеn bir olay olarak nitelendirilirken, minаrеlеr vе еzаn ‘İslаmiyеt'in Avrupa’da bir güç sеmbоlü’ оlаrаk tanımlanıyоr.

Öte yandan dünkü seçimlerde sadece iki Türkiye kökenli meclise girmeyi başardı. Baden Württemberg'te Yeşiller'den Muhterem Aras ile Neşe Erikli, milletvekili seçildi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG