Erişilebilirlik

Almanya'da Müslüman Gruplar Tepkili


Almanya'da Müslüman Gruplar Tepkili
Almanya'da Müslüman Gruplar Tepkili

Almanya’da gerçekleşen 6’ncı İslam Konferansı’nda İçişleri Bakanı’nın “aşırı İslamcılık” olarak nitelediği tehdidi vurgulamasından sonra Müslümanlar’ın temsilcileriyle yaşanan gerilimin yankıları sürüyor. Berlin’den Cem Dalaman’ın haberi.

Salı günü yapılan İslam Konferansı Almanya’da hükümet yetkilileri ile İslami kuruluşlar arasındaki uçurumu bir kez daha gözler önüne serdi. Konferansa damgasını vuran ve Müslümanlar arasında büyük eleştirilere neden olan açıklama, konferansın başkanı İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich’den geldi. Bundan bir süre önce yaptığı ‘İslam Almanya’ya ait değildir’ açıklamasıyla tepkileri çeken Friedrich bu kez İslami kuruluşlardan, özellikle de camilerden güvenlik işbirliği için daha fazla gayret göstermelerini ve radikalleştiği gözlemlenenlerin de polise bildirilmesini, başka bir ifadeyle ihbar edilmesini istedi.

Bakan Friedrich Müslümanlarla birlikte güvenlik işbirliği yaparak İslamcı aşırılığa karşı ortak tutum sergilemeyi amaçladığını söyledi. Friedrich gelecek Mayıs ayında İslam Konferansı’nın üyesi olan ve olmayan Müslüman derneklerin katılımıyla güvenlik konusunun ve radikal İslamcıların ele alınacağı özel bir toplantının düzenleneceğini de açıkladı. Bundan kısa bir süre önce göreve başlayan aşırı muhafazakar Hrıstiyan Sosyal Partisi CSU’lu İçişleri Bakanı’nın gündemde olan İslam din dersleri ve İslam düşmanlığı gibi konular yerine Müslümanlarla güvenlik işbirliği teklifini ön plana çıkarması, Müslüman kurum temsilcileri ve siyasetçiler arasında şaşkınlık yarattı ve tepkilere de neden oldu.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, planlanan güvenlik zirvesini ve Müslüman kuruluşlarına polise bilgi vermesi çağrısını, ‘sağ görüşlü seçmenlere yönelik seçim yatırımı’ olarak tanımlarken, Sosyal Demokrat Parti SPD’den Müslüman kuruluşlara İslam Konferansı’nın idaresi değişinceye kadar bu toplantılara katılmama çağrısı geldi. Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat’da camilerin işbirliği adına ihbar merkezleri haline getirilmesi teklifini çok tehlikeli olarak tanımlıyor.

Türk Alman İşverenler Birliği Başkan Yardımcısı Bahattin Kaya ise, Müslümanları genelleştirerek, töhmet altında bırakan bu tavrın Türk kamuoyunda rahatsızlığa yol açtığını belirtiyor.

Almanya’da tahminlere göre 4,5 milyona yakın Müslüman yaşıyor. Alman istihbarat birimleri ülkedeki radikal ve şiddete eğilimli İslamcı sayısını ise 36 bin olarak tahmin ediyor.

XS
SM
MD
LG