Erişilebilirlik

Almanya'da Mültecilere Yeni Irkçı Saldırılar


Almanya’da mültecilere yönelik ırkçı eylemlerin ve tahrik yüklü söylemlerin artması endişelere yol açıyor. Son aylarda özel olarak mültecilere, genel olarak göçmenlere karşı ön yargıların körüklendiği ülkede, geçen Cuma ve Cumartesi geceleri Saksonya eyaletinde sığınmacılara yönelik yeni saldırılar oldu.

Clausnitz şehrinde bir yurda getirilen mültecileri taşıyan otobüs, 150 kadar ırkçının saldırısına uğradı. Olayla ilgili internete düşen videolarda, otübüsün önüne geçerek mültecilerin inmesini engellemeye çalışan kalabalık grubun, 'Pis yabancılar evinize dönün', 'Defolun gidin' gibi yabancı düşmanı içerikli sloganlar attıkları duyulurken, polisin tavrı da Alman basını tarafından kabul edilemez olarak tanımlandı. Videolarda, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu mültecilerin korktukları ve bazılarının ağladığı, polisin ise ırkçıları dağıtmak yerine sığınmacıları zorla çekerek ve iterek otobüsten indirdikleri görülüyor. Basında çıkan yorumlarda, görüntülerin, Hitler döneminde Nazilerin toplama kamplarına gönderdikleri Yahudilere karşı gösterdikleri tavrı hatırlattığı öne sürülürken, Saksonya Polisi’nin ırkçıları adeta koruduğu da savunuldu.

Bu arada Clausnitz Mülteci Yurdu’nun müdürünün ırkçı Almanya için Alternatif AfD partisi üyesi olduğu ve otobüsün geliş saatini ırkçılara muhtemelen onun verdiği iddia edildi. Polisin konuyla ilgili açıklamasında ise, mültecileri suçlayarak otobüsten hızlı bir şekilde inmeyerek, göstericileri tahrik ettiklerini öne sürüldü. Irkçıların attıkları sloganlar arasında ‘Halk biziz’ olması da dikkat çekti. Söz konusu slogan 1989 öncesinde Berlin Duvarı’nın yıkılmasını isteyen muhaliflerin düzenledikleri mitinglerde kullandıkları slogandı.

Sığınmacılara yönelik bir diğer saldırı ise Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece Bautzen kentinde yaşandı. 300 mülteciyi barındırması planlanan ve tadilat halinde bulunan eski bir otel kundaklanma sonucu tümüyle oturulamaz hale geldi. Eyalet polisinden yapılan açıklamada, binanın çatı katında kimliği bilinmeyen kişiler tarafından çıkartılan yangının itfaye tarafından söndürüldüğü, kimsenin yaralanmadığı bildirildi. Polis, saldırının nedeninin yabancı düşmanlığı olduğunu tahmin ediyor. Sığınmacı merkezine önümüzdeki günlerde ilk sığınmacı grubunun yerleştirilmesi bekleniyordu. Olayın görgü tanıkları, yangını söndürmeye çalışan itfaye ekiplerinin bina önünde toplanan kalabalık bir grup tarafından yuhalandığını, söndürme çalışmalarının engellendiğini ve ırkçı sloganlar atıldığını belirtiyorlar.

Bu ve benzer olayların ardından güvenlik yetkilileri ve adli makamların yeterli araştırma ve soruşturma yapmadığı iddiası dikkati çekerken, artan saldırıların durdurulamaması ülkede yaşayan sığınmacıların yanısıra Türkiye kökenli göçmenleri de tedirgin ediyor. Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu birçok siyasetçinin sığınmacılarla ilgili tartışmalarda söylemlerinde sığınmacı ve göçmen düşmanlığının dozajını artırmasının da şiddet eylemlerine neden olduğunu savunuyor.

2015 yılında Almanya’da aşırı sağcılar tarafından işlenen suçların bir önceki yıla oranla yüzde 30 arttığı kaydedildi. Federal İçişleri Bakanlığı’nın paylaştığı istatistiğe göre, 2015 yılı içerisinde aşırı sağcılar tarafından 13 bin 846 suç işlendi. Aşırı sağ tarafından 2015 yılı içerisinde işlenen suçlardan 921’i şiddet içeriyor. Resmi verilere göre, 2014 yılında şiddet içeren suçların sayısı 496 olmuştu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG