Erişilebilirlik

Almanya'da Merkel'in Partisi Yine Kaybetti


Almanya'da partiler için seçim maratonu olarak tanımlanan 2013’ün ilk seçimi Aşağı Saksonya’da yapıldı.

22 Eylül’deki genel seçimlerde ibrenin hangi parti veya koalisyondan yana olabileceği açısından büyük önem taşıyan seçimde Başbakan Merkel’in partisi CDU, geçen seçime kıyasla oylarının yüzde altısını kaybetti ve yüzde 36,3 oy aldı. Sekiz milyonluk nüfusuyla Kuzey Ren Vestfalya’dan sonra ülkenin en büyük ikinci eyaleti olan Aşağı Saksonya’da CDU’nun koalisyon ortağı FDP yüzde 9,8’i yakalarken, muhalefetdeki SPD oylarını yüzde 2,4 artırarak, yüzde 32,6 aldı, bir diğer muhalefet partisi Yeşiller yüzde 13,6’lık oy oranına ulaştı. Bu sonuçlara göre CDU ve ortağı FDP ile muhalefetdeki SPD ve Yeşiller aynı sayıda milletvekiline ulaştı.

Son iki yılda hemen her yerel seçimde başarısız sonuçlar alan, ardı ardına Kuzey Ren Vestfalya, Hamburg, Baden-Württemberg ve Schleswig Holstein gibi eyaletleri kaybeden CDU bu kez de seçimde oy kaybı yaşadı. CDU’nun aldığı oy oranını değerlendiren yorumcular Başbakan Angela Merkel’in Euro politikaları konusundaki çizgisine yönelik eleştirilere rağmen seçmen nezdinde çok sevildiğini, ancak federal çapta yapılan hataların faturasının Merkel’den soyutlanarak CDU’ya kesildiğini savunuyor.

Berlin’de olduğu gibi bu eyalette de CDU’nun koalisyon ortağı olan liberal FDP tahminlerin tersine oy oranını yükselterek yeniden meclise girdi. Seçim öncesinde FDP’nin yüzde 5 barajının altında kalacağı tahmin ediliyordu.

Seçim akşamında en çok tartışılan sonuçlardan biri de sosyal demokrat SPD’nin aldığı oy oranı oldu. Seçim öncesinde yapılan anketlerde CDU’nun on puan önünde giden SPD’nin CDU’nun arkasına düşmesine ve aldığı oy oranına, partinin federal seçimler için başbakan adayı Peer Steinbrück’ün yaptığı açıklamaların neden olduğu belirtiliyor. Verdiği konferanslarda aldığı yüksek ücretler tartışma konusu olan Steinbrück, Almanya’da başbakanlık maaşının düşük olmasından yakınması sonrasında da tepkileri üzerine çekti. Adaylığını açıkladığı üç ay içinde sevilen politikacılar sıralamasında birincilikten son sıraya düşen Steinbrück’ün Aşağı Saksonya seçimi sonrası Eylül’deki genel seçimde adaylığının tartışma konusu olabileceği söyleniyor.

Bu arada seçimin geçici sonucuna göre dört Türk kökenli milletvekili yeni eyalet parlamentosuna girmeyi başardı. Almanya’da ilk kez bir eyalette bakan olan Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal İşler, Kadın, Sağlık ve Uyum Bakanı CDU’lu Aygül Özkan yeniden seçilirken, SPD’den Mustafa Erkan,Yeşiller’den de Filiz Polat ile birlikte Belit Onay’da meclise girmeyi başaran adaylar oldu.

Eyalet topraklarının üçte ikisi tarıma ayrılmış olması nedeniyle ‘Almanya’nın tahıl deposu’ olarak tanımlanan Aşağı Saksonya’da 75 bine yakını seçmen niteliğine sahip toplam 200 bin Türkiye kökenli göçmen yaşıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG