Erişilebilirlik

Almanya'da Kritik Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru


Almanya’da geçen sonbahardaki seçimlerde çoğunluğu elde ederek hükümete gelen Hıristiyan Birlik Partileri ile Hür Demokratlar arasındaki koalisyon çok zor bir dönemden geçiyor. Çarşamba günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi, koalisyonun kaderini belirleyecek gelişme olarak görülüyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Hür Demokratlar'la kurduğu koalisyon hükümetindeki çatlak her gün büyüyor, koalisyon daha sekizinci ayına girmeden çökme tehlikesiyle karşı karşıya. Merkel’in ikinci kez başbakanlık yemini ederek göreve başladığı geçen Kasım ayında ‘hayalindeki partneri’ olarak tanımladığı liberal FDP ile kurduğu koalisyon geride kalan aylarda kendi taraftarları arasında bile hayal kırıklığı yarattı. Afganistan’daki Alman askerleri, Opel firmasının belirsiz geleceği, Türkiye’nin AB üyeliği, sağlık reformu, Yunanistan'daki mali kriz ve tasarruf paketi gibi son aylarda gündeme gelen hemen her konuda hükümet ortakları arasındaki görüş ayrılığı yeni cumhurbaşkanının seçimi öncesinde iyice su yüzüne çıktı. Koalisyon ortaklarının geride kalan günlerde birbirlerine hakarete varacak düzeyde ağır suçlamalarda bulunmaları Başbakan Merkel'i de çileden çıkardı. Şimdi gözler önümüzdeki Çarşamba günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine çevrildi. Birlik Partileri, Aşağı Saksonya Başbakanı Christian Wulff'u cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi. Ancak FDP'nin bazı millletvekileri, kendi adayları Wulff'u desteklemeyebilecekleri, onun yerine oylarını Sosyal Demokrat SPD ile Yeşiller’in adayı Joachim Gauck'a vereceklerini açıkladı. Cumhurbaşkanını seçen 1244 üyeli Federal Seçiciler Kurulu’nda Birlik Partileri ve FDP’nin 20 oyluk çoğunluğu var, ancak siyasi gözlemciler FDP’den en az 10 temsilcinin cumhurbaşkanı seçiminde oylarını Gauck’a vereceğinden, başka bir değişle ‘oyunbozanlık’ edeceğinden yola çıkıyorlar ve ‘bu durum koalisyon hükümetinin sonu olur’ diyorlar.

Koalisyonun dağınık görüntüsü ve eski Cumhurbaşkanı Köhler’in sürpriz istifası nedeniyle liderlik karizması sarsılan Merkel’in, cumhurbaşkanlığı seçimindeki olası bir yenilgiden sonra makamında tutunmasının imkansız olacağına vurgu yapılırken, alınan son tasarruf önlemleri sonrasında kamuoyunda hükümete karşı desteğin rekor seviyede düştüğü dikkati çekiyor. Sokakta mikrofonumuzu tuttuğumuz vatandaşlar gibi halkın yüzde 58'i koalisyon hükümetinin kısa süre içinde dağılacağı görüşünde.

Bu arada eleştirileri göğüslemek amacıyla sürekli siyasal bir krizin gündemde olmadığı yolunda açıklamalar yapan Angela Merkel bu kritik hafta öncesinde koalisyon partilerini sert bir dille uyararak, disiplin çaprısı yaptı. Merkel’in cumhurbaşkanlığı şeçiminden alınacak sonuca göre Çarşamba günü istifa etmesi durumunda onun yerine geçebilecek isim bile netleşti. Berlin kulislerinde Savunma Bakanı Theodor zu Guttenberg’in, Merkel’in koltuğuna en yakın aday olarak tanımlanıyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG