Erişilebilirlik

Almanya'da Korsanlar Partisi Siyasi Dengeleri Değiştirebilecek mi?


Almanya'da Korsanlar Partisi Siyasi Dengeleri Değiştirebilecek mi?
Almanya'da Korsanlar Partisi Siyasi Dengeleri Değiştirebilecek mi?

Geçen ay Berlin’de yapılan eyalet seçimlerinde oyların yüzde 9’unu alarak Berlin Parlamentosu’na girmeyi başaran Korsanlar Partisi Almanya’da siyasi dengeleri değiştireceğe benziyor.

Korsanlar Partisi’nin ilki, 2006 yılında, İsveç’te, telif haklarına muhalefet etmek ve kişisel mahremiyeti savunmak üzere kuruldu. 2009 yılında kurulan Alman Korsanlar Partisi’nin ise katıldığı ilk eyalet seçimlerinde 15 milletvekili çıkarması herkesi hayrete düşürdü. Sonuç Korsanlar Partisi için de büyük bir sürpriz oldu. Siyaset yapma konusunda hiçbir bilgi ve deneyimi olmadığını itiraf eden parti yöneticileri, seçim sonrasında birçok konuda yanlış ya da eksik açıklama yapmalarıyla dikkatleri üzerlerine çekti.

Ancak siyasi yorumcular, seçmenlerinin yüzde 50’sini 25 yaş altındakilerin oluşturduğu partinin deneyimsizliğin seçmenler tarafından olumsuz bir nokta olarak algılanmadığını, tersine diğer siyasi partilerin profesyonel ve sürekli tekrarlanan söylemlerine alternatif olarak görüldüğünü belirtiyor. Kısa bir sürede federal düzeyde üye sayısı yaklaşık 15 bine varan Korsanlar Partisi’nin şeffaf yönetim, internette sonsuz özgürlük, doğrudan katılım gibi daha çok genç kuşağın beklentileri yönünde siyasi talepleri var. Korsanlar Partisi, yurttaşlık ve göçmen hakları konularında da demokratik hakların genişletilmesinden yana. Alman vatandaşlığına geçişin kolaylaştırılmasını talep eden parti, Almanya’da kaçak olarak yaşayan göçmenlere de oturma izni verilmesini istiyor.

Alman siyaset uzmanları arasında Korsanlar Partisi ile bağlantılı en çok tartışılan soru, partinin gelip geçici bir akım mı olduğu yönünde. Çoğu uzman diğer partilerin ulaşamadığı genç kuşağa hitap ettiği ve onların dilini konuştuğu için Korsanlar’ın Alman siyasi partileri arasında kendine kalıcı bir yer bulma şansının bulunduğunu söylerken, öncelikle Yeşiller Partisi’nin bu yeni oluşumdan olumsuz etkilenmesi ve seçmen kaybı yaşaması bekleniyor. Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Parlamentosu milletvekili Özcan Mutlu’da, Korsanlar Partisi’nin ciddiye alınması gerektiği görüşünde.

Bu arada yapılan kamuoyu araştırmaları Korsanlar Partisi’nin ülke genelindeki oy oranını yüzde 8'e çıkardığını ortaya koydu. Federal Meclis'e girebilmek için gerekli olan oy oranı ise yüzde 5. Öte yandan Türkiye’de de Korsanlar Partisi’nin kurulması yolunda çalışmalar yapıldığı ve bu çalışmaların internet üzerinden iletişimle gerçekleştiği haber veriliyor.

http://korsanparti.org/


XS
SM
MD
LG