Erişilebilirlik

Almanya'da Koalisyon Pazarlığı Hala Sonuçsuz


Almanya'da genel seçimin üzerinden tam iki ay geçmesine rağmen Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında süren koalisyon görüşmelerinin nasıl sonuçlanacağı hala netleşmedi.

Dört haftadır koalisyon pazarlığı yapan Hristiyan Birlik ile SPD sayısız oturuma ve yaymaya çalıştıkları iyimser atmosfere rağmen pek çok konuda anlaşamamış durumda.

Partiler 28 Kasım’a, yani Perşembe gününe kadar koalisyon sözleşmesini tamamlamayı hedeflediklerini açıklamışlardı.
Zamanın daralması nedeniyle Başbakan Angela Merkel ile SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel’in Salı günü bir araya gelerek, çözümsüz kalan konuları masaya yatırarak sonuca varmaya çalışacakları bildiriliyor.

Ancak Berlin’deki siyasi yorumcular, koalisyon hükümetini kurma yolundaki müzakerelerin başarısız sonuçlanma ihtimalinin sürdüğünü savunuyorlar. Tarafların çetin görüşmelerden sonra yakınlaştığı, ancak henüz tam olarak detayları belirlenemeyen konuların başında SPD’nin ısrarcı olduğu asgari ücret uygulaması geliyor.

SPD ülke genelinde saatte 8,50 Euro asgari ücret konusunda anlaşma olmaması durumunda Sosyaldemokratların hükümette yer almayacağını belirterek, koalisyon için kırmızı çizgisini koymuştu.
Başbakan Merkel, en erken 2016′da yürürlüğe girmesi koşuluyla asgari ücrete evet diyebileceğini belirtirken, Birlik Partileri’nin muhafazakar kanadı ve işveren çevreleri asgari ücretin önümüzdeki yıllarda 40 milyar ek masrafa yol açacağını ve yaklaşık 1,8 milyon kişinin işini kaybetmesine neden olabileceğini savunarak buna karşı tavır koyuyor.

CDU’nun kardeş partisi olan Hristiyan Sosyal Birlik Partisi CSU’nun yabancı plakalı araçlar için otoyol ücreti getirilmesini istemesi de anlaşılamayan konulardan biri. SPD buna kesinlike karşı çıkıyor.
Ülke çapında referandum yapılmasına yasal olanak verilmesi konusunda da taraflar uzlaşmış değil. CSU ve SPD buna evet derken, bu sefer Merkel ve CDU buna karşı çıkıyor.

Koalisyon görüşmelerini başından bu yana takip edenlerin izlenimlerine göre hala açıkta olan konulardan biri de çifte vatandaşlık.
Almanya’da doğan Türkiye kökenli gençler, 23 yaşına kadar çifte vatandaşlık hakkından yararlanabiliyor.

Ama 23 yaşında birine karar vermek zorunda bırakılıyor. SPD çifte vatandaşlığını diğer AB ülkelerinin çoğunda olduğu gibi serbest bırakılmasını isterken, Birlik Partileri Türk gençlerinin Alman vatandaşlığını tercih etmesinin teşvik edilmesi gerektiğini savunurak, çifte vatandaşlık hakkına karşı çıkıyor.

SPD’nin son olarak belirli bir kuşaktan sonra çifte vatandaşlığın otomatik olarak verilmesi önermesinin, uzlaşma yolunu açabileceği tahmini yapılırken, Birlik Partilerinin konuyu önümüzdeki yasama döneminde ele alma vaadiyle vakit kazanmaya çalışabilecekleri belirtiliyor.

Merkel ve Gabriel’in bu hafta içinde uzlaşmaları ve koalisyon protokolü üzerinde anlaşmaya varmaları, hükümetin kurulması anlamına gelmiyor. SPD görüşmeler sonunda koalisyona girme konusunu 473 bin üyesinin oyuna sunacak ve ancak üyelerin çoğunluğu onay verirse, koalisyona girecek.

Oylama sonuçları 14-15 Aralık’ta açıklanacak. SPD üyelerinin hayır demesi durumunda Almanya’yı derin bir siyasi kriz bekliyor. Yorumcular Birlik Partileri ile koalisyondan yana tavır koyan SPD Genel Başkanı Gabriel’in bu durumda istifa edeceğine kesin gözüyle bakarken, gelecek yıl haziranda erken seçim yapılacağından yola çıkıyor.

Bu arada Der Spiegel dergisinin haberine göre, Birlik Partileri ve SPD arasında süren koalisyon görüşmelerinin başarıyla sonuçlanması durumunda, Dışişleri Bakanlığı’na SPD’li Frank Walter Steinmeier getirilecek. Steinmeier, 2005 yılında kurulan Birlik Partileri-SPD koalisyonunda da bu görevi üstlenmiş ve Türkiye’nin AB sürecine verdiği destekle tanınmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG