Erişilebilirlik

Almanya'da Koalisyon Pazarlığı Başlıyor


Almanya'da 22 Eylül'de yapılan seçimlerin ardından koalisyon arayışında ilk sondaj görüşmeleri Cuma günü Birlik Partileri CDU/CSU ile SPD arasında başlıyor.

Görüşmeye Birlik Partileri adına Başbakan Angela Merkel, CSU Genel Başkanı Horst Seehofer ve Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ile birlikte toplam 14 temsilcinin, SPD’den ise Başbakan adaylığında başarısız kalan Peer Steinbrück ve Genel Başkan Sigmar Gabriel'in yanısıra toplam 6 temsilcinin katılması bekleniyor.

Görüşme öncesinde yapılan yorumlarda, liberal FDP'nin yüzde 5 barajını aşamayarak parlamento dışında kalmasından sonra yeni bir koalisyon ortağı arayışına girmek zorunda kalan Merkel'i, sosyal demokratlarla zorlu bir pazarlığın beklediğine vurgu yapılıyor.

SPD içinde Birlik Partileri ile ortaklığa şiddetle karşı çıkanlar ve 2005'deki koalisyon deneyiminin böyle bir birlikteliğin Merkel'i daha da güçlendirirken, SPD'yi zayıflatacağını gösterdiğini savunanlar var.

SPD'nin muhtemel 'evet' kararının birçok ön şartı içerebileceği, bunların başında da zenginlerden alınan vergilerin yükseltilmesi olduğu belirtiliyor. SPD seçim programında yüksek gelirlilerden alınan vergilerin arttırılmasını, ayrıca asgari saatlik ücretin 8,50 Euro olmasını talep etmişti.

Birlik Partileri ise bu iki konuda da ters görüşe sahip. Nitekim görüşmeler başlamadan CSU Başkanı Horst Seehofer, 'Benim olduğum masada vergi artırımı olmaz' diyerek görüşmelerin zor geçeceği, hatta başarısız olabileceği sinyalini verdi.

Vergi artırımının kabul edilmesi durumunda, Almanya’da zenginlerden alınan yüzde 45 oranındaki verginin yüzde 49’a kadar yükselebileceği belirtiliyor. İki taraf arasında sorun çıkartabilecek bir diğer konu ise SPD'nin çifte vatandaşlığın serbest olması yönündeki talebi.

Türkiye kökenlilerin önemle takip ettiği çifte vatandaşlık konusunda da iki parti arasında görüş ayrılıkları bulunuyor. Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, Birlik Partileri-SPD birlikteliğinin siyaseti bloke edeceğini, Türkiye kökenliler açısından olumsuz neticeler getirebileceğini savunurken, Türk toplumunun beklentilerini koalisyon görüşmesi öncesinde mektupla Merkel'e ileteceğini açıkladı.

Bu arada Başbakan Merkel, SPD'den sonra Yeşiller ile de gelecek hafta görüşme yapacağını duyurdu. Ancak Merkel ve Birlik Partileri'nin içerikte Yeşiller'le uzlaşması da kolay görünmüyor, Yeşiller'in de SPD'ye yakın talepleri var.
Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, Brlik Partileri ile masaya otururken, partinin seçim programında verdikleri vaatleri esas alacaklarını duyurdu.

Öte yandan yapılan kamuoyu araştırmalarında halkın yüzde 48'nin Almanya'da 'Büyük Koalisyon' olarak tanımlanan Birlik Partileri–SPD ortaklığını arzuladığı ortaya çıktı. Birlik Partileri ile Yeşiller'in hükümeti kurmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 18.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG