Erişilebilirlik

Almanya'da 'Kavgam' Tartışması


1933 yılında iktidara gelen ve 2. Dünya Savaşı’nın baş sorumlusu olan Nazi lideri Adolf Hitler’in kaleme aldığı ‘Kavgam’ isimli kitap, gelen tepkilere rağmen önümüzdeki 8 Ocak tarihinden itibaren Almanya’da yeniden satışa çıkacak.

Almanya’nın 2.Dünya Savaşı’nı kaybetmesinden sonra müttefikler tarafından ‘halkı kin ve nefrete teşvik ediyor‘ suçlamasıyla satışı yasaklanan‚ Kavgam’ın telif hakları 70 yıllığına Bavyera eyaletine teslim edilmişti. Almanya’daki yasalara göre bir yazarın ölümünün üzerinden 70 yıl geçince eserlerinin telif hakkı süresi doluyor. Bavyera eyalet hükümeti geride kalan süre içinde kitabın yeniden basılmasını engellerken, telif hakkının 31 Aralık’ta sona ermesiyle ‘Kavgam‘ tekrardan piyasaya sürülebilecek.

Yahudi dernekleri tepkili

Hitler’in özellikle Yahudilere olan kin ve düşmanlığını anlattığı manifestosunun yeniden basılacak olmasının açtığı tartışmalar basımın bilimsel bir kurum olan Münih Çağdaş Tarih Enstitüsü tarafından üstlenilmesine neden olmuştu. Alman Yahudi Cemaati kitabın basılmasına olan çekincelerinin sadece ‘yorumlu‘ bir baskı ile kalkacağını açıklamıştı.

Alman Holokost Kurbanları Derneği ise, kitabın Almanya’daki Neonaziler için bir sembole dönüşebileceğini savunup, yayınlanmasına son ana kadar karşı çıktı ve ‘Bu karar Almanya için bir utanç kaynağıdır‘ şeklinde görüş belirtti. Münih Çağdaş Tarih Enstitüsü çatısı altında iki yıl önce bir araya gelen ve tarihçilerden oluşan komisyon, Hitler’in yazdıklarını yorumlayarak, tezleri arasındaki çelişkileri ve alıntı yaptığı kaynakları ortaya koydu. Komisyon yetkilileri yorumlu ‘Kavgam’ın, dünyanın en kanlı diktatörü olarak bilinen Hitler'in özellikle ırkçı ve Yahudi düşmanı düşüncelerini çürüteceği görüşünde.

Almanya'da 10 milyon sattı

Normalde 800 sayfa olan kitap, komisyonun yorumlarıyla 150 sayfa önsöz ve 5 bin detaylı dipnot ilavesiyle toplam 2 bin sayfa olarak 59 Euroya satışa sunulacak. Kitapta Hitler’in orijinal metinleri kitabın sağ sayfalarında, tarihçi komisyonun not ve eleştirileri ise sol sayfalarda yer alacak.

Nazi döneminde Almanya’da toplam 10 milyon kez satılan ve İncil’den sonra en çok okunan kitap rekorunu kıran ‘Kavgam’, Hitler tarafından Kasım 1923'teki Nazi ayaklanmasından sonra, Münih yakınındaki Landsberg Cezaevi'nde hapis yattığı dönemde 9 ayda yazılmıştı. Kitapta, Yahudilerle ilgili ırkçı tezlerin yanısıra, Nazi düzeninin kurulmasından sonra Almanya'nın Avrupa’nın doğusuna yayılma planları ve devletçi ekonomi politikaları ile ilgili görüşler de yer alıyor.

Türkiye'de de yasaklandı

Yıllardır internet ortamında çeşitli dillerde indirilebilen kitap, Hitler’n doğduğu Avusturya’da ve birçok Doğu Avrupa ülkesinde yasak durumda. 2005 yılında Türkiye'de telif haklarını ödenmeden kitabın basılması Almanya ile Türkiye arasında gerilime yol açmıştı. 'Kavgam' o dönemde Türkiye'de en çok satan kitaplar listesine girerken, Alman Dışişleri Bakanlığı Türk hükümetinden, ‘kitabın kin ve düşmanlığa tahrik yaptığı’ suçlamasıyla yayınları durdurmasını istedi. Ardından Bavyera hükümetinin kitabı basan yayınevleri hakkında Türk mahkemelerinde açtığı dava sonunda, kitabın yayımlanması ve satılması Türkiye'de de yasaklanmıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG