Erişilebilirlik

Almanya’da Kadın Siyasetçiler İçin ‘Denklik Yasası’


14 yıldır hükümetin başında bulunan ve yıllardır dünyanın en güçlü kadını olarak görülen Angela Merkel’e rağmen, Almanya'da kadınlar siyasette hala yeterince temsil edilmiyor
14 yıldır hükümetin başında bulunan ve yıllardır dünyanın en güçlü kadını olarak görülen Angela Merkel’e rağmen, Almanya'da kadınlar siyasette hala yeterince temsil edilmiyor

Federal Meclis, parlamentolarda kadın erkek sayısını eşitlemek için yeni bir yasanın hazırlıklarına başladı. Federal Meclis'te grubu bulunan Birlik Partileri (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD); Yeşiller, Sol Parti ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) kadın milletvekilleri özel bir oturumda bir araya gelerek, 'denklik yasası' olarak tanımlanan yasanın nasıl yaşama geçirebileceğini ve atılması gereken adımları ele aldı.

Aşırı sağcı ve göçmen düşmanı Almanya için Alternatif (AfD) adlı partinin kadın milletvekillerinin katılmadığı toplantıda, söz konusu yasayla partilerin liste adaylarının veya doğrudan adayların yüzde 50'sini kadınlara ayırmalarının sağlanması hedef olarak belirlendi. Kadınların federal ve eyalet parlamentolarındaki temsilinin erkeklerle eşit düzeye ulaşmasının ancak yasal düzenlemelerle sağlanabileceğini belirten parti temsilcileri, bunun için Alman seçim yasasında değişiklik yapılmasını gündeme getirdi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Fransa'da 2014’te yürürlüğe giren 'Loi sur la parité', yani 'denklik yasası' sonrasında, parlamentodaki kadın oranını hissedilir oranda arttığını belirten siyasetçiler, benzer bir uygulamanın Almanya’da da 2021 seçimlerine yetiştirilmesi için hükümetin devreye girmesi gerektiğini vurguladı. Fransa’da Haziran 2017'de yapılan seçimde 577 üyeli parlamentonun 223 sandalyesini kadın üyeler kazanmıştı. Federal hükümet adına bir açıklama yapan Kadın Bakanı Franziska Giffey, "Kadınlar haklarını kendi verdikleri mücadelelerle kazandılar. Meclislerde eşitlik konusunda da, benzer bir mücadele gerekiyor. Yoksa kendiliğinden bir şey değişmez" dedi ve hükümetin meclisteki kadın milletvekillerinden gelecek bir yasa önerisini gündemine alacağını açıkladı.

Almanya’nın doğusundaki Brandenburg eyaleti, bundan kısa bir süre önce, bir ilki gerçekleştirerek, siyasi partilerin seçimlerde adaylarının yarısının kadın olmasını zorunlu kılan bir yasayı onayladı. Berlin Eyalet Parlamentosu da, benzer bir yasanın hazırlıklarına başladı. Alman anayasasındaki kadın erkek eşitliği maddesinin, yasaya temel olacağını söyleyen SPD Berlin milletvekili Ülker Ratziwill, siyasetin yüzünü değiştirmenin zamanın çoktan geldiğini belirterek, bu konudaki girişimleri desteklediğini söyledi.

VOA Türkçe’ye konuşan Ratziwill, ‘’Kadın erkek eşitliğinin yaşamın her alanında olması gerektiğini düşünüyoruz. Politikada da, parlamentolarda da eşitliğin gözükmesi gerekiyor. Son seçimlerde daha çok erkeğin meclislere girdiğini izliyoruz ve bunu değiştirmek istiyoruz. Onun için bu eşitlik yasasının parlamentolardaki eşitliği sağlayacağını umut ediyoruz. Arzumuz bunun eyalet ve federal meclislerde olması. Böyle bir yasayla bunu garantilemek istiyoruz. Her partinin, kadınları eşit şekilde aday olarak göstermesi gerekiyor ve seçimlerde, seçim bölgelerini kazanabilecek şekilde destek görmelerini ve kazanabilecekleri bölgelere aday olarak konulmalarını istiyoruz. Toplumun yarısı kadınsa, parlamentolarda da bunun gözükmesi gerekiyor’’ dedi.

14 yıldır hükümetin başında bulunan ve yıllardır dünyanın en güçlü kadını olarak görülen Angela Merkel’e rağmen, Almanya'da kadınlar siyasette hala yeterince temsil edilmiyor. Kadınların dünya parlamentolarındaki temsiline ilişkin listede Almanya 46’ncı sırada. 2017'deki seçimlerde doğrudan aday gösterilen adayların yalnızca dörtte biri kadındı. Mevcut Alman milletvekillerinin yalnızca üçte biri kadın.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG