Erişilebilirlik

Almanya'da İslam Yasası Tartışması


Hükümet ortağı Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU camilerde vaazların Almanca olması ve daha fazla İslam fakülteleri açarak genç Müslüman göçmenlerin Almanca eğitimle yetiştirilmesi gerektiğini savunuyor

Geçen hafta Avusturya’da İslam Yasası’nın yenilenerek çıkmasının ardından benzer bir yasanın Almanya’da da gerekli olup, olmadığı tartışması gündeme girdi.

Avusturya’da meclis 1912'den kalma yasada yapılan değişikliklerle Müslümanlara ordu, hapishane ve hastahanelerde dini destek alma hakkı tanıdı. Yasa Viyana Üniversitesi’ne bağlı imam yetiştirecek bir İlahiyat Fakültesi’nin açılmasını da öngörüyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Öte yandan yasa Müslümanlara ait camii ve sivil toplum örgütlerinin Avusturya dışından finanse edilmesini ve camilerde yurt dışından gelen imam ve din görevlilerinin vaaz vermesini yasakladı. Alınan karar sonrasında Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı görev yapan 60 imamın yasanın kabul edildiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde Avusturya’yı terk etmesi gerekecek.

Yasayı savunanlar, yurt dışından gelen imamların ülkenin dilini ve kültürünü tanımadıkları için uyuma engel oluşturduklarını savunuyor. Söz konusu yasanın Almanya’da ‘ithal imam’ olarak tanımlanan başta Türkiye olmak üzere yurt dışından gelen imamlarla ilgili tartışmalara örnek teşkil edebileceği yorumları yapıldı.

Hükümet Ortağı Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU’dan Parlamento Grubu Din Politikaları Sözcüsü Thomas Josef Jung, camilerde Almanca vaaz ve konuşmaların günlük yaşamın parçası olması gerektiğini söyledi ve Almanya’nın daha fazla sayıda İslam fakülteleri açarak, burada doğup büyüyen ve kendi kültürel ve dini değerlerini anayasal prensiplerle bağdaştıran genç Müslüman göçmenleri Almanca eğitimle yetiştirmesi gerektiğini söyledi.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi CDU’dan ikisi federal ikisi eyalet dört milletvekili ise konuyla ilgili basın bildirisi yayınladı. Açıklamada Türkiye’den Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan imam göndermenin 1970’li yıllardaki ‘misafir işçi’ anlayışından kaldığı, söz konusu imamların Almanya’nın ne kültürünü nede dilini bilmedikleri vurgulanarak bunun uyuma katkısının olamayacağı belirtildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Almanya DİTİB Dinlerarası Diyalog Sorumlusu Bekir Alboğa ise Türkiye’den gelen imamların ise anayasal sisteme bağlı olduğunu belirterek, ‘iyi çalışan bir sistemin kaldırılması halinde bunun radikal güçler tarafından doldurulabileceği’ uyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG